Текст у системі навчання української мови іноземних студентів, які здобувають освіту англійською мовою - Субота, Лариса Андріївна (Національний авіаційний університет, 2023)
Стаття присвячена проблемі раціонального використання тексту в організації навчання української мови іноземних студентів, які здобувають освіту англійською мовою. Запропоновано види роботи з текстом під час навчання української мови в іншомовній аудиторії з метою формування мовної та комунікативної компетентностей іноземних студентів. Наголошується, що комунікативно-інформативний характер тексту як одиниці спілкування сприяє розвитку зв’язного мовлення, логічного мислення, збагаченню словникового запасу, оволодінню нормами мови, формуванню вміння висловлювати власні думки в усній та письмовій формі. Доведено, що для успішної комунікації з носіями мови необхідно сформувати навички та вміння, характерні для зрілого читання як способу комунікації.

The article is devoted to the problem of rational use of text in the organization of teaching Ukrainian to foreign students studying in English. The types of work with the text in teaching the Ukrainian language in a foreign language classroom with the aim of forming the language and communicative competencies of foreign students are proposed. It is emphasized that the communicative and informative nature of the text as a unit of communication contributes to the development of coherent speech, logical thinking, enrichment of vocabulary, mastering the norms of the language, and the formation of the ability to express their own thoughts in oral and written form. It is proved that for successful communication with native speakers, it is essential that we develop skills and abilities characteristic of mature reading as a way of communication.
Keywords: мовленнєва компетенція; мовна компетентність; комунікативна компетентність; мовні норми; інформативність; проблемність; speech competence; language competence; communicative competence; language norms; informativeness; problematic