Спосіб вимірювання спожитої потужності електроприймачів на прикладі навчального корпусу Сумського державного університету - Шевченко, Сергій Юрійович; Борзенков, Ігор Іванович; Лебединський, Ігор Леонідович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Комерційні засоби автоматичного управління системою обліку електроенергії, як відомо, встановлені на вхідному розподільному пристрої та вимірюють потужність споживання всіх споживачів електроенергії цього вузла обліку. Такі дані не дають повного уявлення про споживання електроенергії на кожному поверсі об'єкт обліку, що в свою чергу не дозволяє впроваджувати енергозберігаючі заходи. Крім того, ці системи обліку для обліку електроенергії мають високу вартість. У статті запропоновано метод обробки та передачі даних на сервер з подальшим їх аналізом енергоспоживання на кожному поверсі досліджуваного об’єкта за допомогою мікроконтролера ARDUINO. Така система обліку має меншу вартість, ніж автоматичне управління системою обліку електроенергії промислового виробництва. У статті представлена ​​схема реалізації та типи датчиків струму та напруги. В статті також розглядається топологія вимірювального комплексу. Така топологія може розширюватися і вести не тільки загальний облік конкретного поверху, але також у загальному вигляді кожної освітньої аудиторії окремо. Збираючи такі дані про споживання електроенергії, можна провести якісний аналіз раціонального споживання електроенергії в освітньому процесі, це означає, що, наприклад, при достатньому природному освітленні штучного освітлення в класі не потрібно користуватися, або після лабораторних завдань в комп'ютерному класі комп'ютери ще є деякий час. Впровадження енергозберігаючого житла проводиться завдяки порівняльним характеристикам потужності приладів, лабораторних стендів тощо з кількістю студентів у групу відповідно до затвердженого навчального процесу. Алгоритм обробки даних, аналіз раціонального використання електричної енергії та порівняльний характеристики реалізовані на університетському сервері.

Commercial means of automatic control system of electricity metering, as is known, are installed on the input switchgear and measure the power consumption of all electrical consumers of this metering facility. Such data do not give a complete picture of electricity consumption on each floor of the metering facility, which in turn does not allow the implementation of energy saving measures. Also, these metering systemsfor electricity metering have a high cost. The article proposes a method of data processing and transmission to the server with their subsequent analysis of power consumption on each floor of the object under study using the ARDUINO microcontroller. Such an accounting system has a lower cost than an automatic control system of electricity metering industrial production. The article presents the scheme of implementation and types of current and voltage sensors. The topology of the measuring complex is also considered in the article. Such a topology can expand and keep not only the general account of a concrete floor, but also in the generality of each educational audience separately. Collecting such data on electricity consumption, itis possible to conduct a qualitative analysis of rational electricity consumption in theeducational process, it means that for example in sufficient natural light artificial lighting in the classroom does not need to be used, or after laboratory tasks in a computer class, computers there is still some time. The introduction of energy-saving housing is performed due to the comparative characteristics of the power of gadgets, laboratory stands, etc. with the number of students in the group in accordance with the approved educational process. The algorithm of data processing, analysis of rational use of electric energy and comparative characteristics are implemented on the university server.
Method of measuring power consumption of electric receivers on the example of the educational building of Sumy state university
Keywords: дані; датчик струму; датчик напруги; мережевий модуль опитування; data; current sensor; voltage sensor; network-polling module