Геометричне узагальнення побудови зубчастих зачеплень - Сівак, Єлизавета Михайлівна; Матюшенко, Микола Васильович (Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, 2023)
Розглядаються деякі питання визначень та понять основних термінів теорії зубчастих зачеплень та запропоновані нові терміни, а також доведено узагальнення побудови будь-яких зачеплень. Відомо, що невід’ємною частиною більшості сучасних машин, частиною, яка визначає їх якість та надійність є зубчасті передачі, будучі одним із найпоширеніших видів механічних передач. Актуальність теми визначається необхідністю дослідження та удосконалення існуючих та створенню нових технологічних схем систем зачеплення. Дослідження показали, що вже тільки за рахунок зміни геометрії зачеплення можна досягти значного поліпшення умов роботи зубчастих передач, збільшити термін служби при збережені інших умов. У технічній літературі існують певні визначення, наприклад, «плоске зачеплення», «лінія зачеплення гвинтових коліс», «теорема просторових зачеплень»… Стаття вказує на те, що поняття «плоске зачеплення» не зовсім вірно. Правильніше характеризувати плоску чи просторову передачу, при цьому зачеплення може бути однаковим в обох випадках; «лінія зачеплення» залежить від виду самого зачеплення, а не від виду коліс; теорема для «плоских зачеплень» така, як для «просторових зачеплень» і так далі. У роботі подана доцільність дати назву «модулю», як геометричному критерію зубчастої передачі – «модуль передачі», від якого залежать розміри передачі, від яких вже залежить робоча діянка лінії зачеплення. Визначення «вісі зачеплення» пов’язано нерозривно з визначенням «площини зачеплення», яке практично зовсім не використовується у теорії зачеплень. Запропоновано використовувати поняття «площина зачеплення», яке дозволяє розглядати кожну передачу, як плоску. Уточнюються визначення «кута зачеплення», та інші поняття, такі, як «коефіцієнт перекриття», «коефіцієнт питомого ковзання». Запропоновано ідеї для подальших досліджень, пов’язаних з темою геометричних параметрів зубчастих зачеплень та їх теоретичних характеристик. Наведено перспективу продовження вказаного напряму досліджень і реалізації в інноваційних різноманітних розробках з пропозицією до сумісної дослідницької роботи та обговоренню за даною темою.

Some issues of the definition and understanding of the basic terms of the theory of gear meshes are considered, new terms are proposed, and the generality of the construction of any meshes is given. It’s known that an integral part that determines their quality and reliability, are gears, being one of the most common types of mechanical transmissions. The relevance of the topic is determined by the need to research and improve existing and create new technological gearing schemes. Studies have shown that only by changing the geometry of the gearing, it is possible to achieve a significant improvement in the working conditions of the gearing, increase the service life while maintaining other conditions. In the technical literature there are such definitions, for example, «flat gearing», «line of gearing of helical wheels», «theorem of spatial gearing»… The article indicates that the concept of «flat engagement» is not entirely correct. It is more correct to characterize a flat or spatial transmission, while the engagement may be the same in these cases; «the line of engagement depends on the type of engagement itself, but not on the wheels themselves; the theorem for «flat links» is the same as for «spatial links». In the work it is proposed to give the name «module» as a geometric criterion of gear transmission – «transmission module», on which the dimensions of the transmission depend, on which the working section of the gearing line already depends. The definition of «engagement axis» is inextricably linked with the definition of «engagement plane», which is practically not used at all in the theory of engagement. It is proposed to use the concept of «engagement plane», which conciders each gear as a flat one. The definitions of «engagement angle», and other concepts, such as «overlap coefficient», «specific slip coefficient» are specified. Ideas for further research related to the topic of the geometric parameters of gears, their theoretical characteristics are proposed. The prospect of continuing the indicated direction of research, implementation in various innovative developments with proposals for joint research work and discussion of this topic is given.
Keywords: плоска передача; просторова передача; модуль; вісь зачеплення; лінія зачеплення; кут зачеплення; коефіцієнт перекриття; flat gear; spatial gear; module; gearing axis; gearing line; gearing angle; overlap coefficient