Розробка програмного забезпечення для моделювання мікроструктури металів методом кліткових автоматів - Панаріна, Олеся Дмитрівна; Водка, Олексій Олександрович (НТУ "ХПІ", 2017)
Мікроструктура металів є дуже складною, це спричинено тим, що вони кристалізуються одразу із декількох центрів. З огляду на це необхідно вміти моделювати мікроструктуру металів, що може дати можливість передбачити поведінку металів при прикладенні до них різного роду зовнішнього навантаження. Метою роботи є розробка програмного забезпечення для штучного моделювання мікроструктури методом кліткових автоматів та порівняння результатів із уже відомими. У процесі роботи були розглянуті методи штучного відтворення мікроструктури металів, вивчено метод кліткових автоматів, розроблено програмне забезпечення, що дозволяє моделювати мікроструктури металів по заданим випадковим чином центрам зерен. Програмне забезпечення було протестовано та порівняно результати, отримані методом кліткових автоматів та методом Воронного. В результаті було розроблено програмне забезпечення для моделювання форми кристалів методом кліткових автоматів, отримані результати були перевірені на достовірність.

Microstructure of metals is very complex, this is because they kristallizuetsya from several centers. Given this, you should be able to simulate the microstructure of metals that can give the possibility to predict the behavior of metals when under different kinds of external loads. The aim of this work is to develop software for artificial simulation of the microstructure by the method of cellular automata and comparing the results with known ones. In the process, were considered methods of artificial reproduction of the microstructure of metals, studied by the method of cellular automata, developed software for simulating microstructure of metals according to given randomly to the centers of the grains. The software has been tested and compared results obtained by the method of cellular automata and the method Voronogo. The result was the software developed for modelling the shape of the crystals by the method of cellular automata, the obtained results were checked for accuracy.
Software development for simulation of the microstructure of materials by means of cellular automata
Keywords: забезпечення програмне; відтворення штучне; центр зерна; artificial reconstruction; software