Фінансові ризики міжнародного підприємництва - Мороз, Карина Сергіївна; Кобєлєва, Тетяна Олександрівна (ТзОВ "Фірма "Камула", 2025)
У доповіді розглянуто сутність та багатофакторну природу фінансових ризиків у сфері міжнародного підприємництва. Проаналізовано основні види ризиків – валютні, кредитні, інвестиційні, ризики ліквідності, політичні та регуляторні – та визначено їхній вплив на фінансову стійкість підприємств. На основі огляду сучасних наукових досліджень запропоновано авторські рекомендації щодо мінімізації ризиків, які включають інтеграцію ризик-менеджменту у стратегічне планування, використання адаптивних моделей прогнозування валютних коливань, багаторівневий моніторинг кредитних ризиків із застосуванням блокчейн-технологій, диверсифікацію інвестиційного портфеля з урахуванням ESG-факторів та застосування сценарного аналізу для політичних і регуляторних ризиків. Наукова новизна роботи полягає у поєднанні класичних економетричних методів із сучасними технологіями прогнозування та у введенні ESG-ризиків як окремої категорії фінансових ризиків міжнародного бізнесу.

The report examines the essence and multifactorial nature of financial risks in the field of international entrepreneurship. The main types of risks—currency, credit, investment, liquidity, political, and regulatory—are analyzed, and their impact on the financial stability of enterprises is identified. Based on a review of contemporary academic studies, the author proposes recommendations for risk minimization, which include the integration of risk management into strategic planning, the use of adaptive models for forecasting currency fluctuations, multi-level monitoring of credit risks with the application of blockchain technologies, diversification of the investment portfolio with consideration of ESG factors, and the use of scenario analysis for political and regulatory risks. The scientific novelty of the work lies in the combination of classical econometric methods with modern forecasting technologies and in the introduction of ESG risks as a separate category of financial risks in international business.
Keywords: міжнародне підприємництво; фінансові ризики; валютний ризик; кредитний ризик; кредитний ризик; інвестиційний ризик; ризик ліквідності; політичний ризик; регуляторний ризик; ризик-менеджмент; хеджування; диверсифікація; international entrepreneurship; financial risks; currency risk; credit risk; investment risk; liquidity risk; political risk; regulatory risk; risk management; hedging; diversification; ESG factors; scenario analysis