Забезпечення і контроль експлуатаційних властивостей охолоджуючих рідин ДВЗ - Безюков, Олег Костянтинович; Жуков, Володимир Анатолійович; Жукова, О. В. (НТУ "ХПІ", 2008)
Надійність та ефективність розробок машинобудування, в том числі двигуни внутрішнього згорання довжині забезпечувати на всіх етапах життєвого циклу машині. В процесі експлуатування це завдання вирішуєть-ся насамперед за рахунок використовування високоякісних паливно-мастильних матеріалів і охолоджувальних рідин. Статтю присвячено питанням забезпечення і контролю експлуатаційних властивостей теплоносіїв систем охолодження ДВЗ. Описано методику досліджень, яка дозволяє моделювати теплові та механічні впливи на охолоджувальну рідину. Наведено результати досліджень динаміки старіння охолоджувальних рідин під впливом різних експлуатаційних факторів, дано рекомендації по методах контролю та відновлення потрібних властивостей теплоносіїв.
Keywords: охолоджувальна рідина; паливно-мастильні матеріали; експлуатаційний фактор; теплові впливи; механічні впливи