Розробка системи керування випарним апаратом у процесі виробництва оцтової кислоти на базі MPC-регулятора - Жученко, Олексій Анатолійович; Коротинський, Антон Петрович; Абрамова, Алла Олександрівна; Чепов, Дмитро Євгенійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У більшості випадків очищення вихідного продукту процесу виробництва оцтової кислоти здійснюється шляхом ректифікації. Оскільки процес ректифікації полягає в розділенні сумішей на фази по температурі кипіння, то стає зрозуміло, що досить важливим технологічним параметром є температура та концентрація суміші, що обробляється. Зазвичай, дані технологічні параметри задаються кип’ятильником при ректифікаційній колоні, який ще зветься кубом колони. Саме тому існує потреба у якісному та ефективному керуванні кип’ятильником, як одним із важливих технологічних об’єктів. У роботі розроблена та проаналізована система керування кип’ятильником на базі MPC-регулятора. Робота MPC-регулятора базується на визначенні поведінки об’єкта та прогнозування майбутньої поведінки, після чого за рахунок оптимізації керування на певному проміжку часу здійснюється виведення його на бажану траєкторію. Проміжок часу на якому здійснюється розрахунок оптимальної траєкторії ще називається горизонтом. Визначення горизонту впливає на характер здійснюваного керування, тому його вибір повинен бути обраний виходячи з характеру динамічних властивостей об’єкту керування. Саме тому при розробці даних регуляторів потрібно досліджувати характер впливу даних параметрів на перебіг процесу. В результаті дослідження було отримано стратегії керування для різних значень горизонтів прогнозування та керування. Проаналізувавши результати роботи регулятора при різних налаштуваннях горизонтів прогнозування та керування можна дійти висновку, що при збільшенні горизонту прогнозування збільшується час перехідної характеристика, але також зменшується перерегулювання. Тому при виборі оптимального значення потрібно керуватися впливом перерегулювань на процес.

In most cases, the initial product of the acetic acid production process is purified by rectification. Since the rectification process consists in separating the mixtures into phases based on the boiling point, it becomes clear that the temperature and concentration of the processed mixture are quite important technological parameters. Usually, these technological parameters are set by the boiler at the distillation column, which is also called the cube of the column. That is why there is a need for high-quality and effective management of the boiler as one of the important technological objects. A boiler control system based on the MPC regulator was developed and analyzed in this work. The operation of the MPC regulator is based on determining the behavior of the object and predicting its future behavior, after which it is brought to the desired trajectory by optimizing the control over a certain period of time. The period of time during which the calculation of the optimal trajectory is carried out is also called the horizon. The definition of the horizon affects the nature of the control performed, so its choice should be based on the nature of the dynamic properties of the control object. That is why, when developing these regulators, it is necessary to study the nature of the influence of these parameters on the course of the process. As a result of the study, management strategies were obtained for different values of forecasting horizons. Having analyzed the results of the controller at different settings of the forecasting horizon, it can be concluded that when the forecasting horizon is increased, the time of the transient characteristic increases, but overregulation also decreases. Therefore, when choosing the optimal value, it is necessary to be guided by the impact of adjustments on the process.
Development of the evaporator control system in the acetic acid production process based on the MPC-regulator
Keywords: система керування; горизонт; MPC-регулятор; ректифікація; керування; перехідна характеристика; control system; horizon; MPC regulator; rectification; control; transient characteristic