Дослідження енергозберігаючої обробки харчових продуктів - Северин, Олексій Анатолійович; Колісниченко, Тетяна Олександрівна; Новік, Ганна Вікторівна; Дятченко, Карина Андріївна (НТУ "ХПІ", 2016)
У роботі досліджувалося осмотичне видалення вологи, в якості попереднього способу який порушує цілісність структури клітини і посилення процесу електроосмосом. Електроосмотичне зневоднювання харчових продуктів інтенсивніше осмотичного, це обґрунтовано експериментально. Досліджувалася можливість комбінування електроосмосу і традиційних способів видалення вологи з харчових продуктів. Отримані результати свідчать про доцільність застосування електроосмосу для скорочення тривалості сушіння без погіршення фізико-хімічних показників продукту.

The paper studied osmotic moisture removal, as a preliminary way that violates the integrity of the structure of cells and strengthen the process of electroosmosis. Elektroosmotychne food dehydration osmotic intense, it proved experimentally. We investigated the possibility of combining electroosmosis and traditional ways to remove moisture from the food. The results indicate the feasibility of reducing the length of electroosmosis for drying without deteriorating physical and chemical characteristics of the product.
Research energy-saving food processing
Keywords: енергозбереження; осмос; попередня обробка; науково-обґрунтовані методи; переробка; energy saving; osmosis; foods; pre-treatment; evidence-based methods; processing