Конспект лекцій з дисципліни "Облік і оподаткування діяльності фінансово-кредитних установ" - Колєсніченко, Анастасія Сергіївна (My University, 2023)
Успішне проведення ринкових реформ в Україні неможливе без розвитку та удосконалення фінансово-кредитної системи та банківської діяльності, що взаємопов’язує і активно обслуговує всі сфери економіки країни. Одним з найголовніших інститутів фінансово-кредитної сфери залишаються банки. Специфіка банківської діяльності вимагає створення притаманної саме їй системи обліку зі своїм планом рахунків, правилами обліку банківських операцій і послуг, методичним забезпеченням, тощо. Банки, виконуючи функції з об'єднання тимчасово вільних фінансових коштів, регулювання грошового обігу, посередництва в платежах, посідають важливе місце в грошово-кредитній системі країни та світу, що вимагає ретельного вивчення нормативно-правової бази та особливостей практичного ведення обліку у цій галузі. Бухгалтерський облік у банківській системі України регулюється Національним банком з урахуванням діючих у міжнародній практиці принципів та стандартів бухгалтерського обліку та чинного національного законодавства. Облік у банках ґрунтується на єдиних методологічних засадах і має свої особливості, порівняно із обліком в інших галузях. В сучасних умовах господарювання «Облік і оподаткування діяльності фінансово-кредитних установ» є однією з основних дисциплін облікового спрямування, якою мають оволодіти здобувачі спеціальності 071 «Облік і оподаткування». Метою вивчення дисципліни є формування у студентів сучасної системи знань з теорії і практики бухгалтерського обліку у банках та інших фінансово-кредитних установах, розкриття особливостей оподаткування їх діяльності.
Keywords: конспект лекцій; облік; оподаткування; фінансово-кредитні установи; банки; звітність