Математична модель горизонтального парогенератора ПГВ-1000 - Єфімов, Олександр Вячеславович; Тютюник, Лариса Іванівна; Гаркуша, Тетяна Анатоліївна; Єсипенко, Тетяна Олексіївна; Мотовільнік, Анастасія Вадимівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У матеріалах статті розглянуто конструкційні характеристики горизонтальних парогенераторів ПГВ-1000 для АЕС із ВВЕР. Парогенератор АЕС, зокрема парогенератор ПГВ-1000, є специфічним теплообмінним агрегатом. Цей агрегат разом з ядерним реактором і паровою турбіною належить до основного обладнання багатоконтурних (двоконтурних) паротурбінних АЕС. У парогенераторі здійснюється виробництво робочої пари з використанням теплоти, що відводиться з активної зони реактора охолоджувальним середовищем і прямує на поверхні теплообміну парогенератора. Парогенератори АЕС, пов'язуючи між собою контури теплоносія та робочої речовини, однаково належать кожному з них. Що Сприймає тепло середовищем у парогенераторі є робоча речовина (вода, пара). Парогенератори АЕС типу ПГВ-1000 з охолоджуваними водою під тиском реакторами виробляють суху насичену пару. Вимога підтримання високої чистоти теплоносія зумовлює виконання поверхонь теплообміну таких ПГ з аустенітної нержавіючої сталі з електрополірованими поверхнями. Конструктивні характеристики сучасних горизонтальних парогенераторів типу ПГВ-1000 різних модифікацій забезпечують високі техніко-економічні показники роботи енергоблоків АЕС з ВВЕР-1000 та високу ремонтопридатність, що дозволяє продовжувати термін експлуатації вітчизняних АЕС.

The materials of the article consider the design characteristics of horizontal steam generators PGV-1000 for WWER NPPs. The NPP steam generator, in particular the PGV-1000 steam generator, is a specific heat exchange unit. This unit, together with a nuclear reactor and a steam turbine, is one of the main equipment of multi-circuit (double-circuit) steam turbine NPPs. The steam generator produces working steam using heat dissipated from the reactor core by the cooling medium and sent to the heat exchange surface of the steam generator. NPP steam generators, connecting the contours of the coolant and the working substance, equally belong to each of them. The heat-absorbing medium in the steam generator is the working substance (water, steam). PGV-1000 type NPP steam generators with pressurized water reactors produce dry saturated steam. The requirement to maintain high purity of the coolant is due to the heat transfer surfaces of such steam generators made of austenitic stainless steel with electropolished surfaces. The design characteristics of modern horizontal steam generators such as PGV1000 of various modifications provide high technical and economic performance of NPP units with WWER-1000 and high maintainability, which allows to extend the service life of domestic NPPs.
Mathematical model of the horizontal steam generator PGV-1000
Keywords: горизонтальний парогенератор ПГВ-1000; математична модель; конструкційні характеристики; horizontal steam generator PGV-1000; mathematical model; design characteristics