Дослідження впливу реформ на соціально-економічний розвиток територіальних громад - Назарова, Тетяна Юріївна; Линник, В. М. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Стаття присвячена аналізу впливу адміністративно-територіальних реформ на соціально-економічний розвиток територіальних громад Харківської області в умовах воєнного стану 2022-2024 рр. У дослідженні розглядаються ключові аспекти реформ, що включають децентралізацію, економічний розвиток, покращення соціальної сфери, екологічну стабільність та підвищення громадської безпеки. Основна увага приділяється вивченню результатів впровадження реформ, їх впливу на ефективність управління, фінансову автономію громад, розвиток інфраструктури, створення нових робочих місць, підвищення якості освіти та охорони здоров’я, зниження рівня злочинності та зміцнення громадянського суспільства. Реформа, ініційована урядом України, спрямована на передачу значних повноважень і ресурсів з центрального рівня до місцевих громад, з метою зміцнення їх самостійності та здатності до ефективного управління. Дослідження покликане виявити оптимальні стратегії для подальшого розвитку та підтримки спроможних місцевих громад в Україні. Методологія дослідження включає аналіз статистичних даних, порівняльний аналіз до та після впровадження реформ на соціально-економічний розвиток територіальних громад Харківської області під час воєнного стану. Результати дослідження показують, що адміністративно-територіальні реформи мають значний позитивний вплив на соціально-економічний розвиток територіальних громад навіть в умовах воєнного стану. Зокрема, відзначається покращення ефективності управління та збільшення фінансових ресурсів на місцевому рівні, що сприяє розвитку інфраструктури та соціальної сфери. Водночас, важливими викликами залишаються забезпечення прозорості та підзвітності у використанні ресурсів, а також необхідність постійного моніторингу та коригування стратегій розвитку. Це дослідження робить важливий внесок у розуміння процесів децентралізації та їх впливу на розвиток територіальних громад в умовах воєнного стану, надаючи практичні рекомендації для покращення управлінських процесів та ефективного використання фінансових ресурсів на місцевому рівні.

The article analyses the impact of administrative-territorial reforms on the socio-economic development of territorial communities in Kharkiv region under martial law in 2022-2024. The study examines the key aspects of the reforms, including decentralization, economic development, improvement of the social sphere, environmental sustainability and public safety. It focuses on the results of the reforms, their impact on the efficiency of governance, financial autonomy of communities, infrastructure development, job creation, improved education and healthcare, reduced crime and strengthened civil society. The reform, initiated by the Ukrainian government, is aimed at transferring significant powers and resources from the central level to local communities in order to strengthen their autonomy and ability to manage effectively. The study aims to identify the best strategies for further development and support of capable local communities in Ukraine. The research methodology includes analysis of statistical data, comparative analysis of the impact of reforms on the socio-economic development of territorial communities in Kharkiv region during martial law. The results of the study show that administrative-territorial reforms have a significant positive impact on the socio-economic development of territorial communities, even under martial law. In particular, there has been an improvement in the efficiency of governance and an increase in financial resources at the local level, which contributes to the development of infrastructure and the social sphere. At the same time, important challenges remain in ensuring transparency and accountability in the use of resources, as well as the need for continuous monitoring and adjustment of development strategies. This study makes an important contribution to the understanding of decentralizatio processes and their impact on the development of territorial communities under martial law, providing practical recommendations for improving management processes and efficient use of financial resources at the local level.
Study of the impact of reforms on the socio-economic development of territorial communities
Keywords: адміністративно-територіальні реформи; соціально-економічний розвиток; територіальні громади; децентралізація; Харківська область; інфраструктура; управління; фінансова автономія; громадська безпека; воєнний стан; administrative-territorial reforms; socio-economic development; territorial communities; decentralization; Kharkiv region; infrastructure; governance; financial autonomy; public security; martial law