Конспект лекцій з дисципліни "Взаємозамінність, стандартизація і технічні вимірювання" - Стрельчук, Роман Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дисципліна «Взаємозамінність, стандартизація і технічні вимірювання» спрямована на підготовку фахівців зі спеціальності 255 – «Озброєння та військова техніка», які мають бути здатні орієнтуватись у питаннях сучасного машино- та приладобудування, використовувати нові технології, досягнення науки, техніки та вимоги стандартів, що гарантує високу якість продукції. Методи та засоби стандартизації, метрології та кваліметрії практично єдині для всієї військової техніки. Відмінність їх для окремих галузей зумовлена переважно видом, габаритними розмірами, масою та матеріалами, які використовуються для виготовлення продукції або окремих виробів. Ці положення відображені в дисципліні «Взаємозамінність, стандартизація і технічні вимірювання». Під час проектно-конструкторської і технологічної підготовки виробництва виникає необхідність призначення на кресленнях посадок і вимог до параметрів геометричної точності деталей. Обґрунтований, раціональний вибір посадок та допусків геометричних параметрів визначає правильне функціонування вузла, його надійність, довговічність, ремонтопридатність. Призначення занадто точних допусків розмірів, форми, розташування та шорсткості поверхонь призводить до невиправданого підвищення вартості виготовлення та контролю деталей, а відповідно і зниження конкурентоспроможності виробу. З іншого боку, призначення широких допусків може призвести до зниження якості виробу та погіршення його експлуатаційних характеристик. Перед конструктором стоїть завдання призначити необхідні та достатні, економічно обґрунтовані допуски геометричних параметрів деталей, враховуючи особливості конструкції вузла та технічні вимоги щодо його функціонування. Автор не ставить за мету дати якнайбільше різноманітних завдань із розрахунку допусків та посадок, а обмежується лише вирішенням найважливіших з практичного погляду задач, які є типовими в інженерній практиці машинобудівного виробництва.
Keywords: конспект лекцій; взаємозамінність; стандартизація; технічні вимірювання; науково-технічний прогрес; промисловість