Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни "Основи інформатики" - Костяник, Ірина Віталіївна; Істомін, Олександр Євгенійович (My University, 2022)
Повсюдне використання комп’ютерних технологій при проектуванні та дослідженні різноманітних механічних та електромеханічних систем транспортних засобів (ТЗ) вимагає від сучасного інженера оволодіння навичками використання сучасних програмних додатків. Однією з дисциплін, що безпосередньо пов’язана із застосуванням комп’ютерних технологій, є "Основи інформатики". Основним розділом курсу є вивчення методики розробки алгоритмів і мови програмування С ++ для використання в створенні обчислювальних програм при проектуванні транспортних засобів, в курсовому і дипломному проектуванні. Метою вивчення дисципліни є оволодіння сучасними інструментальними засобами програмування; надання студентам знань з розробки розрахункових програм на алгоритмічній мові С++. В результаті навчання студент повинен знати алгоритмічні конструкції, на основі яких будуються програми, основні синтаксичні конструкції мови програмування С++ (типи даних, опис змінних, операції мови, оператори, функції); вміти розробляти алгоритми та програми на алгоритмічній мові С++ та їх реалізовувати при дослідженні характеристик агрегатів та автоматичних систем транспортних засобів. Метою методичних вказівок є поліпшення підготовки студентів спеціальностей "Галузеве машинобудування" і "Прикладна механіка" в ході вивчення ними мови С ++ для розробки обчислювальних програм при проектуванні і дослідженні систем автоматики транспортних засобів. Методичні вказівки складаються з п’яти розділів, в яких викладено необхідний теоретичний матеріал та наведено численні приклади і завдання, які дають можливість наочно продемонструвати практичне застосування даної теми. Для закріплення вивчення теоретичного матеріалу передбачено комплекс лабораторних робіт, алгоритм проведення яких надано в методичних вказівках.
Keywords: методичні вказівки; інформаційні технології; масиви; математичні функції; лінійні алгоритми; циклічні алгоритми; рекурсивні функції; арифметичні вирази