Продукти модифікації соняшникової олії як біомастила - Касьяненко, Любов Миколаївна; Демидов, Ігор Миколайович; Мольченко, Світлана Миколаївна (Wydawnictwo naukowe "iScience", Poland, 2020)
У статті досліджено процес взаємодії епоксидованої соняшникової олії з жирними кислотами, розроблено технологію одержання мастильних матеріалів на основі соняшникової олії шляхом її епоксидування з подальшим хімічним перетворенням продукту для отримання основи мастильних матеріалів. Обґрунтовано методи отримання базових мастил з альтернативних джерел (відновлюваної сировини), зокрема завдяки переробці олій. Жирні кислоти, що використовувалися, мають різну молекулярну масу, тобто і продукти реакції відмінні за цим показником, що дає змогу дослідити та зробити висновки про її вплив на трибологічні властивості. Визначено в’язкісно-температурні властивості отриманих продуктів. Результати проведеної роботи вказують на перспективність і доцільність подальших досліджень у галузі одержання кисневмісних похідних олій з метою визначення оптимальних умов проведення зазначеної хімічної модифікаці

The process of interaction of epoxidized sunflower oil with fatty acids is investigated in the article, the technology of obtaining lubricants on the basis of sunflower oil by its epoxidation with the subsequent chemical transformation of the product to obtain the basis of lubricants is developed. Methods of obtaining base lubricants from alternative sources (renewable raw materials), in particular due to oil processing, are substantiated. The fatty acids used have different molecular weights, ie the reaction products are different in this respect, which allows us to investigate and draw conclusions about its effect on tribological properties. The viscosity-temperature properties of the obtained products are determined. The results of this work indicate the prospects and feasibility of further research in the field of obtaining oxygen-containing derivative oils in order to determine the optimal conditions for this chemical modification.
Products of modification of sunflower oil as bio-lubricants
Keywords: біомастильні матеріали; соняшникова олія; жирні кислоти; хімічна модифікація; епоксидування; в'язкісно-температурна характеристика; bio-lubricants; sunflower oil; fatty acids; chemical modification; epoxidation; viscosity-temperature characteristic