Практики сталого цифрового маркетингу в економіці вражень - Татаринцева (Курбатова), Юлія Леонідівна (Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика, 2025)
Мета статті полягає в обґрунтуванні цифрового маркетингу як драйвера впровадження сталих практик в умовах економіки вражень та формуванні рекомендацій щодо їх реалізації на основі проєктного підходу із врахуванням Цілей сталого розвитку ООН. Методи. У дослідженні використано методи контент-аналізу наукових публікацій, порівняльного аналізу кращих практик сталого цифрового маркетингу, а також метод проєктного планування для розробки рекомендацій щодо впровадження сталих практик через цифровий маркетинг. Результати. Обґрунтовано роль цифрового маркетингу як драйвера для впровадження сталих практик в економіці вражень. Завдяки гнучкості цифрових каналів, компанії можуть інтегрувати екологічні та соціальні меседжі у контент, створюючи не лише інформаційні, а й емоційні точки дотику зі споживачами. Це дозволяє підсилювати значення сталого розвитку через досвід користувача, що відповідає трендам свідомого споживання та формує довгострокову лояльність. У результаті систематизовано сучасні підходи до визначення ролі цифрового маркетингу як середовища формування сталих практик та інтеграції соціальних, екологічних і економічних принципів у маркетингові стратегії брендів в умовах економіки вражень. Розроблено методичні рекомендації, які містять шість послідовних етапів: інформування, популяризація, мобілізація ресурсів, розвиток інфраструктури, підтримка вразливих груп, відповідальність і етика, що дозволяє забезпечити цілісне впровадження сталих практик через цифровий маркетинг. Висновки. Доведено, що впровадження сталих практик у цифровий маркетинг сприяє формуванню позитивних емоційних вражень, зміцненню довіри до бренду та зростанню інвестиційної привабливості компаній, що відповідає запитам сучасного суспільства та стратегічним орієнтирам сталого розвитку. Отримані результати можуть бути використані бізнесом для розробки та реалізації ефективних проєктів у сфері сталого цифрового маркетингу, спрямованих на досягнення соціальних, екологічних та економічних цілей, а також дослідниками для подальшого поглиблення вивчення механізмів інтеграції принципів сталості в економіку вражень. The purpose of this article is to substantiate digital marketing as a driver for implementing sustainable practices within the experience economy and to develop recommendations for their implementation based on a project-based methodological approach aligned with the UN Sustainable Development Goals. Methods. The study employs content analysis of scientific publications, comparative analysis of best practices in sustainable digital marketing, and project planning methods to develop a step-by-step model for implementing sustainable practices through digital marketing. Results. The role of digital marketing as a driver for implementing sustainable practices in the experience economy is substantiated. Due to the flexibility of digital channels, companies can integrate environmental and social messages into their content, creating not only informational but also emotional touchpoints with consumers. This approach enhances the significance of sustainable development through user experience, aligning with conscious consumption trends and fostering long-term loyalty. As a result, modern approaches to defining the role of digital marketing as an environment for the formation of sustainable practices and for integrating social, environmental, and economic principles into brand marketing strategies within the experience economy are systematized. A methodological model was developed, including six sequential stages: awareness, popularization, resource mobilization, infrastructure development, support for vulnerable groups, responsibility, and ethics, enabling the holistic implementation of sustainable practices through digital marketing. Conclusions. It is demonstrated that the implementation of sustainable practices in digital marketing contributes to the formation of positive emotional experiences, strengthens brand trust, and increases the investment attractiveness of companies, meeting the demands of modern society and the strategic guidelines of sustainable development. The results can be used by businesses for the development and implementation of effective projects in the field of sustainable digital marketing aimed at achieving social, environmental, and economic goals, as well as by researchers for further in-depth study of the mechanisms for integrating sustainability principles within the experience economy.
Practices of sustainable digital marketing in the experience economy
Keywords: сталий розвиток; цифровий маркетинг; економіка вражень; проєктний підхід; сталий цифровий маркетинг; цілі сталого розвитку ООН; довіра до бренду; sustainable development; digital marketing; experience economy; project-based approach; sustainable digital marketing; UN Sustainable Development Goals; brand trust