Перспективи інвестицій у розвиток відновлювальної енергетики на прикладі Німеччини - Коваль, Олександр Анатолійович; Коваль, Вікторія Миколаївна; Дєвочкін, Василь Федорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Робота присвячена дослідженню інвестиційних процесів в галузі генерації електроенергії Німеччини, зокрема − в сфері відновлювальних джерел енергії. Робота надає комплексний аналіз інвестицій у різні сектори зеленої енергетики Німеччини, зокрема, фотовольтаїку, вітрову енергетику та гідроенергетику, на основі детальних статистичних даних, що дозволяє чітко простежити тенденції та їх зміни за останні два десятиліття. У роботі досліджуються не лише обсяги фінансування, але й фактори, які впливають на розподіл інвестицій між різними відновлювальними джерелами енергії. Особлива увага приділяється виявленню причин зростання інвестицій у фотовольтаїку та вітрову енергетику, а також аналізу проблем, пов’язаних із розвитком гідроенергетики через обмежену кількість локацій для нових об’єктів. Визначені основні фактори, які впливають на зростання ризиків для стабільного та доступного енергозабезпечення населення, промисловості та транспорту. Визначені необхідні зміни в напрямках, принципах та джерелах інвестування в електрогенерацію на прикладі Німеччини. Виявлені сильні та слабкі сторони німецького досвіду інвестицій у відновлювальні джерела енергії. Проаналізовано на основі статистичних матеріалів поточний стан, перспективи та потенційні ризики інвестиційного процесу на ринках електроенергії Німеччини. В роботі враховано як історичних досвід, так і поточний досвід як позитивних зрушень в галузі енергозабезпечення, так і негативний в частині проблемних подій не тільки в Німеччині, але й в Європі в цілому, в тому числі регіональні та національні випадки блекаутів, які були викликані недоліками балансування енергосистем, які, в свою чергу, були обумовлені державною політикою в галузі генерації, транспортування та обробки електроенергії. The work is devoted to the study of investment processes in the field of electricity generation of Germany, in particular − in the field of renewable energy sources. The work provides a comprehensive analysis of investments in different sectors of green energy of Germany, in particular, photovoltaics, wind power and hydropower, based on detailed statistics, which allows to clearly trace trends and their changes in the last two decades. The work examines not only the amount of funding, but also the factors that affect the distribution of investments between different renewable energy sources. Particular attention is paid to identifying the causes of increased investment in photovoltaics and wind energy, as well as the analysis of problems related to the development of hydropower due to a limited number of locations for new facilities. The main factors that affect the risks for stable and affordable energy supply, industry and transport are identified. The necessary changes in the directions, principles and sources of investment in electrical generation on the example of Germany are identified. The strengths and weaknesses of German investment experience in renewable energy sources have been identified. The current state, interruption and potential risks of the investment process in German electricity markets are analyzed on the basis of statistical materials. Both historical experiences and current experiences of both positive changes in the field of enevergias are taken into account and negative in terms of problematic events not only in Germany, but also in Europe as a whole, including regional and national cases of Blacks, which were caused by deficiencies Electricity equipment.
Investment prospects in the development of renewable energy on the example of Germany
Keywords: електроенергія; генерація; відновлювальні джерела енергії; фотовольтаїка; гідроенергетика; вітрова енергетика; інвестиції; балансування генерації; блекаут; electricity; generation; renewable energy sources; photovoltaics; hydropower; wind energy; investment; generation balancing; blackout