Ініціатива - основа успіху бізнесу в економіці знань - Лінькова, Олена Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В роботі проаналізовано виклики економіки знань до менеджменту: глобалізація, інтернаціоналізація, інформатизація та інтелектуалізація праці, інтеграція, міграція, екологізація. Поглиблено тлмачення концепції ціннісного управління, як узгодження пріорітетів розвитку суспільства в цілому з пріорітетами бізнесу (клінтів, власників, менеджерів, персоналу). Формування цінностей пов’язано з емоціями людини, а не раціональними ідеями, тобто вони утворюються з мотиваційними підсистемами (матеріальної мотивації, нематеріальної мотивації, контролем ключових показників, концентрація на досягненні цілей). Ціннісне управління дозволяє ефективно розподілити зусилля компанії та на рівні протиріч мінімізувати конфлікти пріорітетів. Пріорітети формують критеріальну базу прийняття управлінських рішень менеджерами на всіх рівнях ієрархії підприємства. Структуровано особливості цінністного управління: постійне управління змінами (технології, менеджмент, цінності, потреби, культура, структура, ефективність, імідж, соціальна відповідальність, екологічний менеджмент); ініціювання змін бізнесом через оновлення товару (для міжнародноі конкуренції та створення стійких конкурентних переваг). Вивчено особливості ціннісного управління з метою підвищення конкурентоспроможності бізнесу: вивчення суспільних потреб; ефективні партнерські угоди на ринку; використання можливостей інформаційних технологій; навчання топ-менеджменту в межах концепції ціннісного управління; розвиток корпоративної культури; командне лідерство; управління змінами; професійний супровід структурних змін. Виділено складові менеджменту щодо формування умов для сприяння прояву ініціативи фахівцями за всіма стадіями ціннісного управління: відбір персоналу (прийняття командних рішень); навчання (максимальна віртуалізація програм); адаптація (ротація персоналу); мотивація (залучення до реалізаціі соціальних завдань); контроль (систематизація та індивідуалізація результатів); підвищення кваліфікації (узгодження цінностей). Використання ціннісного управління в практичному менеджменті дозволить: забезпечити конкурентоспроможність бізнесу; збільшиити продуктивність праці фахівців, які виконують інтелектуальні завдання; оптимізувати використання ресурсів; постійно впроваджувати інновації; підвищувати мотивацію персоналу; ефективно реалізовувати заходи соціальної відповідальності бізнесу. Зазначені питання для проведення подальших досліджень: вивчення механізмів управління ризиком для бізнесу від звільнення персоналу.

The paper analyzes the challenges of the knowledge economy to management: globalization, internationalization, informational and intellectualize of labor, integration, migration, ecological. The formation of values is related to human emotions, not rational ideas, that is, they are formed with motivational subsystems (material motivation, immaterial motivation, control of key indicators or concentration on achieving goals). The interpretation of the concept of value management as an alignment of the development priorities of society as a whole with business priorities (customers, owners, managers and staff) has been deepened. Value management allows you to effectively distribute the efforts of the company and minimize conflicts of priorities at the level of contradictions. Priorities form the criteria basis for managerial decision-making by managers at all levels of the enterprise hierarchy. The features of value management are structured: continuous change management (technology, management, values, needs, culture, structure, efficiency, image, social responsibility, environmental management); initiating business changes through product renewal (for international competition and creating sustainable competitive advantages). The features of value management in order to increase the competitiveness of business have been studied: the study of social needs; effective partnership agreements in the market; use of opportunities of information technologies; training of top managers in the concept of value management; development of corporate culture; team leadership; change management; professional support of structural changes. The components of management for the formation of conditions for promoting the manifestation of initiative by specialists at all stages of value management are identified: selection of personnel (making team decisions); training (maximum program vitalization); adaptation (staff rotation); motivation (involvement in the implementation of social tasks); control (systematization and individualization of results); advanced training (coordination of values). The use of value management in practical management will allow: to ensure the competitiveness of the business; increase the productivity of specialists who perform intellectual tasks; optimize the use of resources; constantly innovate; improve staff motivation; effectively implement social responsibility activities of business. The issues of further research are indicated: the study of risk management mechanisms for business in the event of dismissal of personnel.
Initiative is the basis for business success in the knowledge economy
Keywords: конкурентні переваги; стадії управління; корпоративна культура; бізнес-модель; competitive advantages; management stages; corporate culture; business model