Науково- філософське підґрунтя розвитку "зеленої" економіки в просторово-динамічному вимірі - Варвашенко, Владислав Андрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Статтю присвячено теоретико-методологічному осмисленню розвитку «зеленої» економіки як складної просторово-динамічної системи, що формується внаслідок еволюції філософських уявлень про взаємозв’язок людини, суспільства та природи. Актуальність дослідження зумовлена поглибленням екологічних і соціальних обмежень економічного розвитку, а також необхідністю переходу від інструментально коригувальних моделей до цілісного парадигмального бачення трансформації економічних систем. У роботі доведено, що становлення концепції "зеленої" економіки відображає зміну домінантних парадигм економічного мислення – від антропоцентричних підходів, у межах яких довкілля розглядалося як зовнішній ресурсний чинник, до біоцентричних і екоцентричних концепцій, що визнають природні системи самостійною онтологічною цінністю. Методологічною основою дослідження є міждисциплінарний підхід, який поєднує інструментарій економічної теорії, екологічної економіки, системного аналізу, інституціоналізму та теорій складних адаптивних систем. Застосування гносеологічного, логіко-історичного та системно структурного аналізу дало змогу ідентифікувати ключові етапи еволюції наукових підходів до трактування економічного змісту поняття "зелена" економіка та обґрунтувати її парадигмальний характер як інституціонального феномену. Доведено, що економічне зростання в межах "зеленої" парадигми інтерпретується не як кількісне нарощування виробництва, а як якісна трансформація структури господарювання, технологій і моделей споживання з урахуванням екологічних і соціальних екстерналій та механізмів їх інституційної інтерналізації. Особливу увагу приділено просторово-динамічному виміру розвитку "зеленої" економіки, який дозволяє пояснити асинхронність і територіальну неоднорідність "зелених" трансформацій. Запропоновано концептуально-методологічну матрицю просторово-часової еволюції "зеленої" економіки , що інтегрує філософсько-світоглядні, науково-методологічні та інституційні характеристики різних етапів розвитку. Практична цінність дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів для теоретичного обґрунтування стратегій розвитку «зеленої» економіки в рамках концепції сталого розвитку, порівняльного аналізу "зелених" трансформацій та формування інтегрованої архітектури екологічно орієнтованої економічної політики.

The article is devoted to the theoretical and methodological understanding of the development of the "green" economy as a complex spatial-dynamic system, which is formed as a result of the evolution of philosophical ideas about the relationship between man, society and nature. The relevance of the study is due to the deepening of environmental and social limitations of economic development, as well as the need to transition from instrumental corrective models to a holistic paradigmatic vision of the transformation of economic systems. The work proves that the formation of the concept of the "green" economy reflects a change in the dominant paradigms of economic thinking - from anthropocentric approaches, within which the environment was considered as an external resource factor, to biocentric and ecocentric concepts that recognize natural systems as an independent ontological value. The methodological basis of the study is an interdisciplinary approach that combines the tools of economic theory, ecological economics, systems analysis, institutionalism and theories of complex adaptive systems. The application of epistemological, logical-historical and system-structural analysis made it possible to identify key stages of the evolution of scientific approaches to the interpretation of the economic content of the concept of "green" economy and to substantiate its paradigmatic nature as an institutional phenomenon. It is proved that economic growth within the "green" paradigm is interpreted not as a quantitative increase in production, but as a qualitative transformation of the structure of management, technologies and consumption models, taking into account environmental and social externalities and mechanisms of their institutional internalization. Particular attention is paid to the spatial-dynamic dimension of the development of the "green" economy, which allows explaining the asynchrony and territorial heterogeneity of "green" transformations. A conceptual and methodological matrix of the spatial-temporal evolution of the "green" economy is proposed, which integrates philosophical-worldview, scientific-methodological and institutional characteristics of different stages of development. The practical value of the research lies in the possibility of using the obtained results for the theoretical substantiation of strategies for the development of a "green" economy within the framework of the concept of sustainable development, comparative analysis of "green" transformations, and the formation of an integrated architecture of environmentally oriented economic policy.
Scientific and philosophical background of the development of the “green” economy in the spatial-dynamic dimension
Keywords: "зелена" економіка; зелена економіка; сталий розвиток; економічні парадигми; просторово-динамічний підхід; соціо-еколого-економічні системи; екстерналії; інтерналізація; екологічні витрати; міжпоколінна соціальна відповідальність; антропоцентризм; екоцентризм; коеволюційна парадигма; "green" economy; green economy; sustainable development; economic paradigms; spatial-dynamic approach; socio-ecological-economic systems; externalities; internalization; environmental costs; intergenerational social responsibility; anthropocentrism; ecocentrism; coevolutionary paradigm