Методичні вказівки з навчальної дисципліни "Історія української державності" - Савченко, Леонід Петрович; Дворкін, Ігор Володимирович; Мотенко, Ярослав Володимирович; Шишкіна, Євгенія Костянтинівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Вивчення дисципліни «Історія української державності» набуває особливого значення в сучасних умовах, коли Україна реалізує євроінтеграційний вектор зовнішньої політики в умовах протистояння повномасштабній збройній російській агресії. Історична пам’ять є основою національної ідентичності, яка, своєю чергою, є важливою компонентою соціальної та економічної стійкості кожної держави. Розуміння історичного контексту ходу національного державотворення має допомогти здобувачам вищої освіти усвідомити власну роль у розвитку України як суверенної держави. Вивчення соціально-політичного, правового, мілітарного та економічного змісту подій, пов’язаних з політичними процесами в Україні повинно допомогти студентам орієнтуватися у складних умовах сьогодення і зрозуміти, як їхні професійні знання можуть сприяти зміцненню власної держави. «Історія української державності» тісно пов’язана з іншими гуманітарними дисциплінами, такими як філософія, політологія, соціологія, право. Водночас слід відзначити, що цей курс не є повторенням шкільної програми з дисципліни «Історія України», а становить концептуально нову навчальну дисципліну, що поглиблює та систематизує історичні знання здобувачів вищої освіти. Основу курсу складає суспільно-політична та державницька проблематика, внутрішня та зовнішня політика України, діяльність партій, рухів, громадських об’єднань. Метою вивчення дисципліни «Історія української державності» є формування у здобувачів вищої освіти наукового світогляду та виховання у них високого рівня політичної культури та патріотизму.
Keywords: методичні вказівки; історія української державності; поняття про державу; історіографія української державності; державність; зародження перших державних утворень