Індукційно-динамічний електродвигун циклічної дії - Болюх, Володимир Федорович; Лучук, Володимир Феодосійович; Щукін, Ігор Сергійович (ДП "Український інститут промислової власності", 2011)
Індукційно-динамічний електродвигун циклічної дії, який містить коаксіально розташовані нерухомий індуктор, виконаний у вигляді дискової обмотки, яка підключена до джерела імпульсного струму, з діелектричним корпусом, який охоплює зовнішню бокову і плоску сторони обмотки, розташований суміжно з протилежною плоскою стороною обмотки індуктора рухомий якір, виконаний з електропровідного матеріалу у вигляді плоского диска, ударний елемент у формі диска, одна плоска сторона якого прилягає до суміжної поверхні якоря, а протилежна сторона з профільною поверхнею направлена у бік об'єкта дії, і охоплений центральними отворами обмотки індуктора, якоря і ударного елемента напрямний стрижень, що з'єднує ударний елемент зі зворотним механізмом, з'єднані між собою канали для охолодження, розташовані на плоскій стороні обмотки і в діелектричному корпусі, який відрізняється тим, що між корпусом і обмоткою індуктора розташований диск, навитий з трубки з внутрішнім каналом для охолодження, кінці якої з'єднані з охолоджувальною камерою, розташованою аксіально з обмоткою індуктора і закріпленою в корпусі, всередині камери з рідким холодоагентом розміщений перпендикулярний до напрямного стрижня і з'єднаний з його кінцем плоский поршень, на якому впорядковано розташовані односторонні клапани, що вільно пропускають рідкий холодоагент тільки під час руху поршня у бік об'єкта дії, на зовнішній стороні охолоджувальної камери встановлені охолоджувальні радіатори, зворотний механізм виконаний у вигляді циліндричної пружини і охоплюючого її пружного гідроізоляційного елемента, які аксіально стискаються і з'єднані з напрямним стрижнем і з охолоджувальною камерою, обмотка індуктора і навитий із трубки диск розміщені на зовнішній поверхні порожнистої циліндричної втулки з торцевими напрямними дисками, які охоплюють напрямний стрижень. Винахід належить до електромеханіки і може бути використаний в ударних приводах машин і механізмів, які призначені для створення циклічних ударних імпульсів, наприклад, при деформації об'єктів в технологічному процесі.
Keywords: патент; винахід; електромеханіка; індуктор; якір; диск якоря; холодоагент; плоский поршень; феромагнітний матеріал; пружина; втулка; обмотка