Розвиток інновацій з застосування рослинних восків у стоматології - Бухкало, Світлана Іванівна; Руднєва, Лариса Леонідівна; Ольховська, Вікторія Олегівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
У матеріалах статті розглядається можливість застосування у стоматології рослинних восків, технологія видобування яких полягає у використанні у якості сировини соняшникового лушпиння. Розроблено та досліджено деякі теоретичні і експериментальні моделі технології з урахуванням проведеного аналізу літературних джерел інформації. Визначено напрямки оптимізації та підвищення енергоефективності систем з конкретизацією типових заходів виробництв. Описано алгоритм інтенсифікації розвитку ринку – виявлення зв’язків основних характеристик комплексних систем медико-біологічних аспектів як середовища існування людини у сфері надання медичних послуг й взаємодії з навколишнім простором з метою попередження розповсюдження різновидів захворювань: вибір методу видобування рослинних восків – сировини та продукту різновидів харчової та інших технологій; класифікація-ідентифікація факторів та характеристик, що впливають на ефективність обраного методу технології видобування; порівняльна характеристика різновидів сировини, технологій та методів їх дослідження; наукове обґрунтування та розрахунки оптимальних параметрів систем технології; вибір сучасних технологічних схем та обладнання для спеціальних методів дослідження можливостей практичного застосування рослинних восків у стоматології.

The article discusses the possibility of using vegetable waxes in dentistry, the extraction technology of which is based on the use of sunflower husks as raw materials. Some theoretical and experimental models of technology have been developed and investigated, taking into account the analysis of literary sources of information. The directions of optimization and improvement of energy efficiency of systems are determined with the specification of standard production measures. An algorithm for intensifying market development is described - identifying the links between the main characteristics of complex systems of biomedical aspects as a human environment in the provision of medical services and interaction with the surrounding space in order to prevent the spread of varieties of diseases: the choice of a method for extracting plant waxes - raw materials and products of varieties of food and others technologies; classification-identification of factors and characteristics that affect the efficiency of the selected method of extraction technology; comparative characteristics of raw materials of technology and methods of its research; scientific substantiation and calculations of the optimal parameters of technology systems; selection of modern technological schemes and equipment for special research methods of the possibilities of practical application of waxes in dentistry.
Development of innovations in the application of vegetable waxes in dentistry
Keywords: соняшникове лушпиння; безпека сировини та матеріалів у стоматології; алгоритм дії; sunflower husk; safety of raw materials in dentistry; algorithm of action