Методичні вказівки до виконання курсової роботи з навчальної дисципліни "Основні процеси в електроенергетичних системах" - Сендерович, Геннадій Аркадійович; Рудевіч, Наталія Валентинівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Навчальна дисципліна «Основні процеси в електроенергетичних системах» є складовою частиною дисципліни "Електричні системи і мережі" − однієї з базових дисциплін, у якій закладається фундамент спеціальної підготовки інженера електроенергетика. Мета дисципліни є формування базових знань в області теорії розрахунків і аналізу усталених режимів електроенергетичних систем і керування ними, забезпечення економічності і надійності при їх проектуванні й експлуатації. Основні задачі навчальної дисципліни: ознайомлення з фізичною сутністю явищ, що супроводжують процес виробництва, розподілу і споживання електроенергії; складання схем заміщення окремих елементів мережі і ділянки електричної мережі в цілому; визначення їхніх параметрів; розрахунок різних режимів електричних мереж і систем та їхній аналіз; розробка рекомендацій з поліпшення режимів. Навчальна дисципліна «Основні процеси в електроенергетичних системах» призначена для формування в студента розуміння основних фізичних закономірностей і причинно-наслідкових зв'язків у електроенергетичних системах, готує студента до вирішення практичних задач проектування й експлуатації електричних мереж. Наявна курсова робота має за мету розвиток у студентів практичних навиків застосування схем заміщення та розрахунку їх параметрів, виконання розрахунків та аналізу сталих режимів електричної мережі. Курсова робота складається з окремих завдань, сукупність яких охоплює широкий спектр розрахункового матеріалу, що використовується при складанні схем заміщення та аналіз режимів електричної мережі. Вирішення цих завдань – важливий метод засвоєння і закріплення навчального матеріалу.
Keywords: методичні вказівки; курсова робота; електроенергетичні системи; електроенергетика; електротехніка; електромеханіка