Синтез електрокаталітичних покриттів кобальт-ванадій програмованим електролізом - Сахненко, Микола Дмитрович; Желавська, Юлія Анатоліївна; Горохівська, Наталя Валентинівна; Єрмоленко, Ірина Юріївна; Степанова, Ірина Ігорівна (МПБП "Гордон", 2024)
Досліджено електроосадження покриття кобальт-ванадій з комплексного цитратного електроліту в імпульсному режимі. Встановлені оптимальні параметри проведення процесу для отримання покриття кобальт–ванадій з максимальним вмістом ванадію у сплаві (1,20–1,45 %). Доведено, що підвищення тривалості паузи при сталому значенні тривалості імпульсу призводить до зростання вмісту ванадію у сплаві, що підтверджує припущення про додаткове хімічне відновлення ванадію з ванаділ-аніонів адсорбованими атомами водню, які утворилися в електрохімічному процесі в період імпульсу. Перенапруга реакції виділення водню на катодах з покриттям Со-V на 0,07–0,1 В нижче, а струм обміну вище, ніж на сталевих електродах та з Со покриттям, що свідчить про електрокаталітичну активність покриття Со-V в реакції відновлення іонів водню.
Keywords: електроліти; хімічні технології; імпульси; катоди; кобальт-ванадій