Закономірності та складові процесу корпоративного організаційного розвитку суб'єкта господарювання - Манойленко, Олександр Володимирович; Кріцак, Олександра Миколаївна (Національна академія управління, 2024)
Узагальнено теоретичні положення щодо виявлення сутності процесу корпоративного організаційного розвитку суб’єкта господарювання, що функціонує в умовах інтенсивної ринкової турбулентності. Відзначено причини та передумови актуалізації сучасних потреб у перегляді стратегій та моделей взаємодії стейкхолдерів, що зумовлюється необхідністю переосмислення організаційної архітектури та організаційної культури суб’єктів господарювання відповідно до поширення практик використання наднаціональних стандартів корпоративного управління та оформлення вимог відносно включення суб’єктів господарювання у транснаціональні ланцюги постачань. Розглянуто механізми формування та еволюції архітектоніки вищих органів управління (зборів акціонерів, наглядової ради, правління) під впливом комплексу інституційних, структурно-процесних, мотиваційних і поведінкових факторів, які визначають здатність корпоративного суб’єкта до стратегічної адаптації й збереження конкурентних переваг. Доведено, що еволюція національних моделей корпоративного управління зумовлена історичним розвитком ринку капіталів та розширенням інституціональних рамок, а також впливом глобалізаційних процесів і впровадженням наднаціональних стандартів корпоративного управління. Доведено, що кожна фаза трансформації корпоративного співробітництва супроводжується переглядом інституційних норм, структурної архітектури, процесних регламентів та мотиваційних стимулів. Встановлено, що в більшості наукових досліджень корпоративне управління розглядається відособлено від закономірностей організаційних перетворень, а пріоритетним є питання досягнення збалансованості стратегічних інтересів стейкхолдерів. Відзначено недостатню розробленість механізмів відображення трансформацій балансу інтересів і корпоративного контролю в архітектурі вищих органів управління та організаційне забезпечення операційних практик бізнесу. Обґрунтовано, що процес корпоративного організаційного розвитку має багатовимірний характер і включає інституціональну, поведінкову, структурну, процесну, операційну мотиваційну, соціокультурну складові.

This paper synthesizes theoretical propositions concerning the essence of the corporate organizational development process in business entities operating under conditions of intense market turbulence. The study identifies the drivers and prerequisites for the contemporary imperative to revisit stakeholders’ interaction strategies and governance models, necessitated by the diffusion of supranational corporate governance standards and the integration of firms into transnational supply chains. It examines the mechanisms through which the architecture of top level governing bodies (shareholders’ meetings, supervisory boards, and executive boards) is shaped and evolves under the influence of a constellation of institutional, structural processual, motivational, and behavioral factors that determine an enterprise’s capacity for strategic adaptation and the preservation of competitive advantage. The findings demonstrate that the evolution of national corporate governance models is conditioned by the historical development of capital markets, the expansion of institutional frameworks, and the impact of globalization and the adoption of supranational governance standards. Each phase of corporate collaboration transformation is accompanied by are examination of institutional norms, structural architectures, procedural regulations, and incentive mechanisms. The analysis further reveals that most existing studies treat corporate governance in isolation from the dynamics of organizational change, privileging the balancing of stakeholders’ strategic interests while neglecting the incorporation of interest balance transformations and governance control mechanisms into the organizational design of top governing bodies and the operational practices of business. It is substantiated that the corporate organizational development process is inherently multidimensional, comprising institutional, behavioral, structural, processual, operational, motivational, and socio cultural components. These insights lay the groundwork for future research aimed at integrating these dimensions into coherent frameworks for enhancing the efficacy and resilience of corporate governance in volatile environments.
Regularities and components of the corporate organizational development process of a business entity
Keywords: корпорація; корпоратвне підприємство; акціонернне товариство; корпоративне управління; корпоративний розвиток; корпоративний організаційний розвиток; організаційно-економічне забезпечення; корпоративні відносини; вищі органи управління; corporation; corporate enterprise; joint-stock company; corporate governance; corporate development; corporate organizational development; organizational and economic support; corporate relations; supreme governance bodies