Дослідження хімічної стійкості силікофосфатних склоемалевих покриттів архітектурно-будівельного призначення - Саввова, Оксана Вікторівна; Брагіна, Людмила Лазарівна; Шалигіна, Оксана Володимирівна; Пантус, Д. Є.; Бабіч, Олена Вікторівна (НТУ "ХПІ", 2009)
В статті досліджено хімічну стійкість силікофосфатних склоемалевих покриттів в системі R₂O–RO–RO₂–R₂O₃–P₂O₅–SiO₂. Встановлено, що необхідною для склопокриттів архітектурно-будівельного призначення водостійкістю при втраті маси зразку 8 г/м², та кислотостійкістю класу А характеризується покриття з вмістом 8 мол. % TiO₂ та 8 мол. % СаО.

In article it is investigated chemical firmness silica phosphate vitreous enamel coatings in system R₂O–RO–RO₂–R₂O₃–P₂O₅–SiO₂ on their water resistance. It is defined, that needed for glass coatings architecturally-building appointment as water resistance at loss of weight of the sample 8 g/m², and acid resistance by A clas the covering with the maintenance 8 mol. % TiO₂ and 8 mol. % СаО is characterised.
Keywords: фрити; рутил; кристалізація; гомогенне скло; гідроксіапатит