Інтеграція MySQL у SCADA-системи: теорія і практика - Красніков, Ігор Леонідович; Лисаченко, Ігор Григорович; Бабіченко, Анатолій Костянтинович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
У виданні викладено теоретичні засади та практичні підходи до інтеграції реляційної системи керування базами даних MySQL у SCADA-системи. Розглянуто архітектуру комп’ютерно-інтегрованих систем керування технологічними процесами, організацію зберігання та оброблення технологічних даних, а також механізми їх передавання в реальному часі. Описано застосування підходу Change Data Capture для отримання змін у базах даних і передачі їх до SCADA-систем із використанням Apache Kafka, Debezium, Node-RED та MQTT. Наведено приклади реалізації інтеграційних рішень у середовищі Windows із використанням SCADA Ignition та OPC UA.
Keywords: SCADA-системи; MySQL; автоматизація технологічних процесів; комп'ютерно-інтегровані системи; оброблення даних у реальному часі; Change Data Capture; Apache Kafka; Debezium; MQTT; OPC UA