Сучасні досягнення у сфері альтернативних авіаційних палив - Бойченко, Сергій Валерійович; Бавикін, Олександр (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Сучасна авіація - один з основних споживачів вуглеводневих палив, споживає майже 100 млн. галонів палива на рік і цей показник постійно збільшується. З іншого боку авіакомпанії зобов’язуються забезпечити нульові викиди CO2 у повітряному транспорті до 2050 року. Це вимагає вивчення нових і вдосконалення існуючих процесів отримання альтернативних авіаційних палив а також використання альтернативної, відновлюваної і безпечної сировини. Ця праця аналізує поточні тенденції в авіаційній галузі; сучасні досягнення в сфері SAF та детальне порівняння технологій, сировинної бази та фізико-хімічних властивостей з метою пошуку оптимальних параметрів технологічного процесу гідрокрекінгу тваринних жирів для отримання екологічно безпечних компонентів реактивного авіаційного палива.
Keywords: вуглеводні; авіаційні палива; сталі палива; альтернатива; хімічний склад; енергоефективніть; екологія; технології; гідрокрекінг