Лікувально-оздоровчий туризм: тенденції та стратегічні вектори розвитку - Носирєв, Олександр Олександрович (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
Метою дослідження є комплексний огляд сучасних особливостей лікувально-оздоровчого туризму у галузевому та регіональному розрізах, дослідження організаційно-економічних складових цієї сфери з фокусуванням на функціонування санаторно-курортного комплексу та ідентифікація пріоритетних стратегічних векторів активізації й розвитку лікувально-оздоровчого туризму в Україні. Розглянуто особливості природно-лікувальних ресурсів, які наявні на території України та є базисом розвитку та функціонування лікувально-оздоровчого туризму. Ринок лікувально-оздоровчих послуг вважається одним із найпрогресивніших видів серед туристичних ринків України, а також пріоритетним напрямом туристичної сфери, який найбільше потребує грамотної координації та наукового обґрунтування для успішного подальшого функціонування. Україна має великий обсяг мінеральних вод, лікувальних грязей, кліматичні умови та природні ресурси, які потенційно можуть виводити український лікувально-оздоровчий туризм на європейський (а, можливо, й світовий) туристичний ринок. Зазначено, що зовнішні фактори: недостатність фінансування на медичну та соціальну сферу, погіршення платоспроможності населення, викликане нестабільною політичною ситуацією, безперервним військовим конфліктом, застарілість інфраструктури санаторно-курортного комплексу та інші несприятливі чинники негативно позначаються на тенденціях лікувально-оздоровчого туризму. Лікувально-оздоровчий туризм у своєму розвитку безпосередньо залежить й від ефективності функціонування санаторно-курортного комплексу країни. Професіоналізм українських лікарів має виступати додатковим потужним фактором, який необхідно використовувати у стратегіях активізації та розвитку лікувально-оздоровчого туризму. Окрім того, лікувально-оздоровчий туризм має виконувати й реабілітаційні функції, зокрема, реабілітацію осіб, які безпосередньо постраждали від наслідків військових дій, а у повоєнний час саме на сферу лікувально-оздоровчого туризму має бути покладено окрім безпосередньо лікувальної, ще й соціально-психологічну реабілітацію значної кількості населення.

The purpose of the study is a comprehensive overview of the modern features of medical and health tourism in the sectoral and regional sections, the study of organizational and economic components of this sphere with a focus on the functioning of the sanatorium and resort complex, and the identification of priority strategic vectors for the activation and development of medical and health tourism in Ukraine. The features of natural healing resources that are available on the territory of Ukraine and are the basis for the development and functioning of medical and health tourism are considered. The market of medical and health services is considered one of the most progressive types among the tourist markets of Ukraine, as well as a priority direction of the tourism sphere, which most needs competent coordination and scientific justification for successful further functioning. Ukraine has a large volume of mineral waters, healing mud, climatic conditions and natural resources, which can potentially bring Ukrainian medical and health tourism to the European (and possibly world) tourist market. It is noted that external factors: insufficient funding for the medical and social spheres, the deterioration of the population's ability to pay, caused by the unstable political situation, the continuous military conflict, the obsolescence of the infrastructure of the sanatorium-resort complex and other unfavorable factors have a negative impact on the trends of medical and health tourism. Medical tourism in its development directly depends on the effectiveness of the functioning of the country's sanatorium-resort complex. The professionalism of Ukrainian doctors should be an additional powerful factor that must be used in strategies for the activation and development of medical tourism. In addition, medical and health tourism should perform rehabilitative functions, in particular, the rehabilitation of persons directly affected by the consequences of military actions, and in the post-war period, the field of medical and health tourism should be entrusted not only with medical, but also with social and psychological rehabilitation a significant number of the population.
Health tourism: trends and strategies vectors of development
Keywords: лікувально-оздоровчий туризм; природні ресурси; санаторно-курортні комплекси; стратегія туризму; медичний туризм; організація туризму; інфраструктура туризму; рекреація; курорти; розвиток туризму; health tourism; natural resources; sanatorium resort complex; tourism strategy; medical tourism; tourism organization; tourism infrastructure; recreation; resorts; tourism development