Спосіб електроосадження нікель-мідного покриття на магніт NdFeB - Майзеліс, Антоніна Олександрівна; Байрачний, Борис Іванович; Трубнікова, Лариса Валентинівна; Девізенко, Олександр Юрійович (ДП "Український інститут промислової власності", 2010)
Спосіб електроосадження нікель-мідного покриття на магніт NdFeB з розчинів, що містять іони міді, нікелю і сполуки фосфору та амонію, який відрізняється тим, що нікель-мідне покриття осаджують у вигляді мультишарового покриття (Cu-Ni)/(Ni-Cu) з електроліту, що містить іони нікелю і міді у співвідношенні [Ni²⁺]:[Cu²⁺]=2÷10, сполуки фосфору та іони амонію - у вигляді амонію пірофосфорнокислого з концентрацією 180-450г/дм³, амонію хлориду і амонію гідроксиду з концентрацією 4-5г/дм³ до рН 8,2-8,7, при періодичній зміні густини струму від J₁=20-70А/м² протягом t₁=50- 90с до J₂=50-200А/м² протягом t₂=20-50с, на підшар, що наносять у розчині ванни уловлювання цього електроліту при рН розчину 9,0-9,5 і концентрації [Сu²⁺] менш ніж 1г/дм³, a [Ni²⁺] більш ніж 3г/дм³.
Keywords: гальваностегія; неодим; залізо; бор; покриття багатошарове; електроліз; патенти; винахід