Світлозабарвлена архітектурно-фасадна кераміка на основі легкотопких полімінеральних глин - Рищенко, Михайло Іванович; Щукіна, Людмила Павлівна; Лісачук, Георгій Вікторович; Пітак, Ярослав Миколайович (Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України; Український науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут будівельних матеріалів та виробів ДП "НДІБМВ", 2013)
У статті наведені результати досліджень по отриманню керамічних матеріалів світлих кольорів на основі полімінеральних глин з високим вмістом оксиду феруму. Визначені закономірності формування фазового складу матеріалів у взаємозв'язку з хімічним складом глин і типом знебарвлюючих добавок.

The paper presents the results of researches to obtaining of light-colored ceramic materials on the basis of multimineral clays with a high content of iron oxide. The regularities of the formation of materials phase composition in interrelation with a chemical composition of clays and type of additives-whiteners are established.
Keywords: червоновипалювальні легкотопкі глини; механізм відбілювання; кальційвмісні добавки; термодинаміка; фазовий склад; світлозабарвлена фасадна кераміка; кераміка