Використання корпусу економічних текстів для розробки тематичного словника - Бабурніч, Діана Юріївна; Купріянов, Євген Валерійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Стаття присвячена розгляду питання створення програмного засобу для поповнення бази термінологічного словника екологічної економіки з використанням корпусу текстів. Описано можливості корпусу і основні етапи його розроблення. Обґрунтовано створення розмітки текстів. Розкрито процес створення корпус-менеджера та розглянуто технології і програмні засоби для його реалізації. Розмічений корпус має такі переваги, як простота використання і багатофункціональність, що дозволяє значно розширити можливості корпусу при виконанні поставлених завдань. Корпусний менеджер виконує такі завдання, як пошук конкретних словоформ та вилучення термінів із текстів. Використання корпусу розмічених текстів у програмі вирішує завдання пошуку термінології в тексті та її вилучення для наповнення бази майбутнього словника.

The article is devoted to the consideration of creating a software tool for replenishing the database of the terminological dictionary of environmental economics using a body of texts. The capabilities of the corpus and the main stages of its development are described. The creation of text mark-up was justified. The process of creating a corpus manager is disclosed, and technologies and software for its implementation are considered. The marked case has such advantages, as simplicity of use and multipurpose that allows to expand considerably possibilities of the case when performing the set tasks. The corpus manager performs tasks such as searching for specific word forms and removing terms from texts. The use of the body of marked texts in the program solves the problem of finding terminology in the text and its removal to fill the database of the future dictionary.
Using of the economic texts corpus for the development of the thematic dictionary
Keywords: економіка; екологія; розмітка; коркондансер; economics; ecology; marking; concordance