Ризик-менеджмент у міжнародному туристичному бізнесі. Частина 3. Способи й методи мінімізації ризиків туристичного підприємства - Стригуль, Лариса Станіславівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Галузь міжнародного туризму характеризується значними динамічними процесами, внаслідок яких виникають зміни структурно-функціональних параметрів підприємств, збільшується асортимент туристичних послуг, розширюється номенклатура додаткових послуг, застосовуються різноманітні форми та методи їх надання. Міжнародний туризм охоплює практично всі функціональні напрями діяльності суб’єктів господарювання, починаючи від детального опису технології надання туристичних послуг і закінчуючи ґрунтовними розрахунками ризикованості підприємницької діяльності. Тому їх розробка і контроль реалізації діяльності значно сприяє як підвищенню ефективності, так і зниженню ризиків у започаткуванні нових напрямів підприємницької діяльності. Міжнародний туристичний бізнес потребує професійних знань, адже об’єктивно посилюється потреба в більш детальному та комплексному впровадженні сучасних елементів ризик-менеджменту задля забезпечення життєздатності та планової конкурентоспроможності бізнесу. Знання, отримані студентами під час вивчення дисципліни, дозволять забезпечити високу кваліфікацію майбутніх спеціалістів у їх багатогранній діяльності, використовувати досягнення ризик-менеджменту, сприяти прийняттю самостійних правильних рішень в умовах жорсткої конкуренції під час розгляду наукових і виробничо-господарських завдань для одержання високих результатів. Організація самостійної роботи з навчально-методичними матеріалами студентів з дисципліни «Ризик-менеджмент у міжнародному туристичному бізнесі» є однією із важливих складових навчального процесу, яка безпосередньо впливає на глибину, систематизацію та стійкість набутих знань і умінь, та є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом під час позааудиторної навчальної роботи і його творчого застосування в майбутній професійній діяльності. Матеріали конспекту лекцій містять основні поняття і терміни, питання для самоконтролю, Дисципліна є невід’ємною складовою частиною навчального процесу підготовки бакалаврів в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» спеціальностей: «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг», «Подорожі, туризм і рекреація».
Keywords: конспект лекцій; ризик-менеджмент; міжнародний туристичний бізнес; туризм; готельно-ресторанний бізнес; ризики туристичного підприємства