Елементи кризилогії в діагностиці фінансового стану організацій фінансово-кредитної сфери - Юр'єва, Ірина Анатоліївна; Яцина, Вікторія Валентинівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто сутність та основні елементи кризології як сучасного наукового напряму, що досліджує закономірності виникнення та розвитку кризових процесів у соціально-економічних системах. Проблематика кризових явищ у фінансово-кредитній сфері та пошук ефективних механізмів їх подолання є предметом численних наукових досліджень як вітчизняних, так і зарубіжних учених. Сучасна кризологія формується як міждисциплінарний напрям, що поєднує знання з економіки, менеджменту, фінансів, соціології та психології. Її основна мета — виявлення закономірностей виникнення криз, діагностика їх розвитку та формування системи попереджувальних заходів. Особливу увагу приділено застосуванню кризологічного підходу в системі діагностики фінансового стану організацій фінансово-кредитної сфери, який дозволяє своєчасно виявляти загрози фінансовій стабільності та формувати ефективні механізми антикризового управління. У межах дослідження визначено зміст поняття «кризологічна діагностика», охарактеризовано її інструментарій (аналіз ліквідності, платоспроможності, рентабельності, ризиків), а також обґрунтовано доцільність інтеграції кризологічних методів у систему фінансового моніторингу. У сучасному світі фінансових послуг питання запровадження елементів кризології розвивається у взаємозв’язку з теорією фінансової діагностики та антикризового менеджменту. Особливу увагу приділяють аналізу фінансової стійкості банків, визначенню індикаторів кризи, а також оцінці ризиків неплатоспроможності та банкрутства в діяльності банків, забезпечення необхідних автентичних вимог діяльності набувають особливої ваги. У статті досліджується система діагностики фінансового стану організацій фінансово кредитної сфери, де елементи кризології можуть значно посилити діагностичний потенціал традиційних фінансових методів, оскільки дозволяють не лише констатувати факт фінансових проблем, а й передбачити їх розвиток, визначити внутрішні та зовнішні джерела дестабілізації, що є особливо важливим для організацій фінансово-кредитної сфери. Проаналізовано та систематизовано кризологічні концепції щодо фінансових криз, ідентифікації кризогенних факторів у діяльності фінансово-кредитних установ, розробку кризологічних індикаторів раннього попередження та адаптацію кризологічних моделей до специфіки фінансового сектору. Результати дослідження демонструють, що ефективна система, яка базується на елементах кризології дозволяє не лише уникнути значних фінансових втрат, але й забезпечити довгострокову фінансову стабільність за рахунок систематизації діагностичних параметрів ризиків та оптимізації операційних витрат на усунення погроз. Результати дослідження мають практичне значення для підвищення рівня фінансової стійкості та ефективності управлінських рішень у банківських і небанківських фінансових установах.

The article examines the essence and main elements of crisisology as a modern scientific field that studies the patterns of emergence and development of crisis processes in socio-economic systems. The issue of crisis phenomena in the financial and credit sphere and the search for effective mechanisms to overcome them is the subject of numerous scientific studies by both domestic and foreign scientists. Modern crisis studies is forming as an interdisciplinary field that combines knowledge of economics, management, finance, sociology and psychology. Its main goal is to identify the patterns of crisis emergence, diagnose their development, and form a system of preventive measures. Particular attention is paid to the application of the crisisology approach in the system of diagnosing the financial condition of organisations in the financial and credit sphere, which allows for the timely identification of threats to financial stability and the formation of effective anti-crisis management mechanisms. The study defines the concept of ‘crisis diagnosis’, describes its tools (analysis of liquidity, solvency, profitability, risks), and justifies the feasibility of integrating crisis methods into the financial monitoring system. In the modern world of financial services, the issue of introducing elements of crisisology is developing in conjunction with the theory of financial diagnostics and crisis management. Particular attention is paid to the analysis of the financial stability of banks, the identification of crisis indicators, and the assessment of the risks of insolvency and bankruptcy in the activities of banks, with the necessary authentic requirements for activities becoming particularly important. The article examines the system of diagnosing the financial condition of organisations in the financial and credit sphere, where elements of crisisology can significantly enhance the diagnostic potential of traditional financial methods, as they allow not only to establish the fact of financial problems, but also to predict their development, identify internal and external sources of destabilisation, which is particularly important for organisations in the financial and credit sphere. Crisis concepts related to financial crises, the identification of crisis factors in the activities of financial and credit institutions, the development of crisis early warning indicators, and the adaptation of crisis models to the specifics of the financial sector are analysed and systematised. The results of the study demonstrate that an effective system based on elements of crisis management not only allows significant financial losses to be avoided, but also ensures long-term financial stability through the systematisation of diagnostic risk parameters and the optimisation of operational costs for eliminating threats. The results of the study are of practical importance for improving the level of financial stability and the effectiveness of management decisions in banking and non-banking financial institutions.
Elements of crisis logy in the diagnosis of the financial condition of organisations in the financial and credit sector
Keywords: кризологія; фінансова діагностика; антикризове управління; фінансово-кредитна сфера; фінансова стійкість; фінансова безпека; підхід; фінансовий стан; ефективність; діагностика; банки; бізнес-середовище; фінансові ризики; аналіз; фінансова стабільність; управлінські рішення; моніторинг; фактори; фінансова звітність; crisis management; financial diagnostics; anti-crisis management; financial and credit sphere; financial stability; financial security; approach; financial condition; efficiency; diagnostics; banks; business environment; financial risks; analysis; financial stability; management decisions; monitoring; factors; financial reporting