Оптимізація хірургічної тактики у хворих із постнекротичними панкреатичними кістами - Меркулов, Андрій Олексійович; Шевченко, Олександр Миколайович (Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМН України, 2022)
Переважання серед хворих на панкреонекроз осіб працездатного віку (21–60 років), виникнення у значної час тини хворих стійкої втрати працездатності, висока загальна та післяопераційна летальність (20–85 %), обумовлені різними ускладненнями, перетворює лікування панкреонекрозу у важливу соціальну проблему. Частота формування хибних кіст при гострому панкреатиті становить 5–16 %, а при деструктивних формах збільшується до 60–80 %. Матеріали та методи. Обсяг ендоскопічних утручань при лікуванні 16 пацієнтів з панкреатичними кістами підшлунко вої залози напряму залежав від передопераційних знахідок і, у першу чергу, від наявності зв’язку кісти з панкреатичними про токами. Сприятливими умовами для ендоскопічної корекції при лікуванні панкреатичних псевдокіст була невелика (менше за 10 мм) відстань між їх порожниною й просвітом шлунково кишкового тракту, мінімальна товщина капсули (не більше за 2 мм), великі розміри (понад 6 см), а також локалізація у про екції тіла й перешийку підшлункової залози. Результати дослідження. При аналізі результатів лікування ускладнень панкреонекрозу ми сформулювали алгоритм раціонального вибору оперативних утручань. Вважаємо, що в основі раціонального лікування лежить рання діагностика ускладнень ПН в тому числі. Висновки. Використання розробленого алгоритму дозволило нам достовірно знизити післяопераційну летальність серед хво рих даної категорії.

The predominance of people of working age (21–60 years) among patients with pancreatic necrosis, the occur rence of permanent disability in a significant part of patients, high overall and postoperative mortality (20–85 %), due to various complications, turns the treatment of pancreatic necrosis into an important social problem. The frequency of formation of false cysts in acute pancreatitis is 5–16 %, and in destructive forms it increases to 60–80 %. Materials and methods. The scope of endoscopic interventions in the treatment of 16 patients with pancreatic cysts of the pancreas directly depended on the preoperative findings and, first of all, on the presence of the connection of the cyst with the pancreatic ducts. Favorable conditions for endoscopic correction in the treatment of pancreatic pseudocysts were a small (less than 10 mm) distance between their cavity and the lumen of the gastrointestinal tract, minimal thickness of the capsule (no more than 2 mm), large dimensions (over 6 cm), as well as localization in the projection body and isthmus of the pancreas. Research results. When analyzing the results of the treatment of complications of pancreatic necrosis, we formulated an algorithm for the rational choice of operative interventions. We believe that rational treatment is based on early diagnosis of PN complications, including hemorrhagic ones. Conclusions. The use of the developed algorithm allowed us to reliably reduce postoperative mortality among patients of this category.
Optimization of surgical tactics in patients with postnecrotic pancreatic cysts
Keywords: панкреонекроз; постнекротична кіста; ускладнення; ендоскопічне дренування; pancreatic necrosis; postnecrotic cyst; complications; endoscopic drainage