Низкоинтенсивная лазерная терапия в реабилитации больных ишемической болезнью сердца: обзор доказательных исследований - Васильева-Линецкая, Лариса Яковлевна (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, 2019)
Вступ. Кардіореабілітація є одним з головних досягнень кардіології та фізичної реабілітаційної медицини другої половини 20-го століття. Заснована на методології доказової медицини, кардіореабілітація за короткий час еволюціонувала від "вигаданого" "альтернативного" бездоказово лікувального напряму до абсолютно безальтернативних багатопрофільних програм, що довели свою безумовну ефективність. У статті представлені сучасні дані про реабілітацію хворих на ішемічну хворобу серця та аналіз доказових експериментальних і клінічних досліджень про ефективність застосування низькоінтенсивної лазеротерапії. Мета - пошук доказових досліджень щодо застосування низькоінтенсивної лазеротерапії у реабілітації хворих на ішемічну хворобу серця та аналіз їх основних положень і рекомендацій. Матеріал і методи. Стратегія пошуку доказових досліджень включала пошук рандомізованих клінічних досліджень, систематичних оглядів, мета-аналізів і клінічних протоколів за ключовими словами в електронних базах публікацій з доказової фізіотерапії PEDro, EMBASE, PubMed і "Cochrane library" за 2000–2019 рр. Результати та обговорення. Детально розглянуті експериментальні і клінічні дослідження, проаналізовані дані про механізми дії низькоінтенсивної лазеротерапії, її позитивний вплив на процеси ремоделювання міокарда, зменшення зони інфаркту, профілактики рестенозу і надання кардіозахисного ефекту. Велику увагу приділено клінічним доказовим дослідженням щодо застосування фотобіомодуляціі для підвищення ефективності хірургічної реваскуляризації міокарда, а також в неінвазивній кардіології та фізичній реабілітаційній медицині. Висновок. Необхідний регулярний аналіз проведених та проведення нових доказових досліджень з вивчення ефективності застосування низькоінтенсивної лазеротерапії в реабілітації хворих на ішемічну хворобу серця.

Introduction. Cardiac rehabilitation is one of the main achievements of cardiology and physical rehabilitation medicine in the second half of the 20th century. Based on the methodology of evidence-based medicine, cardiac rehabilitation in a short time evolved from a “fictional” “alternative” unproven treatment direction to completely uncontested and proven multidisciplinary programs. This article presents contemporary findings on cardiorehabilitation and analysis of evidence-based experimental and clinical studies of low-level laser therapy efficiency in patients with ischemic heart disease. Aim. To search for evidence-based investigations on application of low-level laser therapy for rehabilitation of patients with ischemic heart disease and to analyze their major propositions and recommendations. Materials and methods. PEDro, EMBASE, PubMed and Cochrane library electronic databases were searched for randomized clinical trials, systematic reviews, meta-analyses and clinical protocols using the key words within 2000–2019 years. Results and discussion: experimental and clinical investigations were carefully considered and the following findings were analyzed: action mechanisms of low-level laser therapy, its positive influence on myocardial remodeling, infarction area reduction, restenosis prevention and presented cardioprotective effect. More attention was focused at clinical evidence-based studies on application of photobiomodulation in order to increase the efficacy of surgical and percutaneous myocardial revascularization, and in non-invasive cardiology and physical rehabilitation medicine. Conclusion: regular analysis of performed studies and realization of new evidence-based investigation should be conducted to evaluate the efficiency of low-level laser therapy in rehabilitation of patients with ischemic heart disease.
Low-level laser therapy in rehabilitation of patients with ischemic heart disease: review of evidence-based studies
Низькоінтенсивна лазерна терапія в реабілітації хворих на ішемічну хворобу серця: огляд доказових досліджень
Keywords: низькоінтенсивна лазеротерапія; фотобіомодуляція; кардіореабілітація; ішемічна хвороба серця; доказові дослідження; low-level laser therapy; photobiomodulation; cardiorehabilitation; ischemic heard disease; evidence-based research