Методологічні аспекти створення цифрового університету - Єгорченкова, Наталія Юріївна; Тесля, Юрій Миколайович; Хлевна, Юлія Леонідівна; Кичань, Ольга Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Запропоновано методологічну концепцію управління проєктами перетворення вітчизняних закладів вищої освіти (ЗВО) в цифрові університети. Представлено концептуальні основи управління проєктами діджиталізації ЗВО. В основі концепції є єдиний цифровий простір, який включає: цифрове середовище, інструменти його формування, інструменти використання цифрового середовища, організаційні засади цифрової трансформації, методологія управління проєктами діджиталізації. Показано, що успіх цифрової трансформації ЗВО напряму залежить від ефективності організації процесів управління проєктами діджиталізації. А для цього необхідна розробка проблемно-орієнтованої методології управління проєктами. Встановлено, що жодна з існуючих методологій не підходить під умови проєктів діджиталізації ЗВО. Сформовано області знань з позицій формування та впровадження методології під проєкти діджиталізації ЗВО. А саме, управління психологією змін, управління впровадженням, управління методологічною зрілістю, управління інформаційним середовищем проєктів діджиталізації ЗВО, управління впливами. Результатом застосування концепції управління проєктами діджиталізації ЗВО є формування та впровадження методології управління проєктами, що інтегрує інструменти, процеси, знання існуючих методологій управління проєктами з умовами реалізації ІТ процесів у ЗВО. Запропоновані організаційні засади діджиталізації закладів вищої освіти, в основі яких специфічна для таких закладів проєктно-орієнтована організаційна структура – офіс цифрової трансформації. Визначені структура та функції такого офісу. Показано, що ефективне його функціонування можливе тільки при застосуванні підходу «management by the projects» (управління через проєкти). Досліджено процеси закладів вищої освіти з позицій готовності до застосування методологій управління проєктами діджиталізації. Наведено приклади проєктів діджиталізації Національного авіаційного університету.

Discusses the methodological concept of project management of transformation of domestic higher education institutions into digital universities is offered. The conceptual bases of the management of the IHE digitization projects are presented. The concept is based on a single digital space that includes: the digital environment, the tools for its formation, the tools for using the digital environment, the organizational foundations of digital transformation, the methodology of managing digitization projects. It has been shown that the success of the digital transformation of the IHE depends directly on the efficiency of the organization of the management of the digitization projects. This requires the development of a problem-oriented project management methodology. It has been established that none of the existing methodologies is suitable under the terms of IHE digitization projects. Areas of knowledge have been formed from the standpoint of forming and implementing the methodology for the projects of IHE digitization. Namely, change psychology management, implementation management, methodological maturity management, information environment management of IHE digitization projects, impact management. The result of the application of the concept of IHE digitization project management is the formation and implementation of a project management methodology that integrates tools, processes, knowledge of existing project management methodologies with the conditions of IT process implementation in the IHE. The organizational foundations of the digitization of higher education institutions are proposed, on the basis of which a project-oriented organizational structure - the office of digital transformation - is specific for such institutions. The structure and functions of such an office are defined. It is shown that its effective functioning is possible only when applying the management by the projects approach. The processes of higher education institutions from the standpoint of readiness to apply methodologies for managing digitization projects are investigated. Examples of digitization projects of the National Aviation University are given.
Methodological aspects of creating a digital university
Keywords: цифрові трансформації; цифрові університети; цифрові простори; офіси цифрової трансформації; діджиталізація; управління проєктами; організаційні структури; project management; information technology; digital transformation; digitization; organizational structures