Аналіз схемотехнічних рішень однофазних реле контролю напруги побутових споживачів - Зорін, Євгеній Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
В статті наведені схемотехнічні рішення однофазних реле контролю напруги для захисту побутових споживачів електричної енергії від непри-пустимих відхилень напруги в мережі живлення на прикладі реле деяких виробників. Здійснено аналіз та опис електричних схем аналогових реле контролю напруги на основі компараторів, так і електронних – більш сучасного виконання на базі мікроконтролерів. Проведений огляд та аналіз систематизує інформацію щодо конструктивних, технічних і функціональних особливостей електричних схем та компонентів вищевказаних реле і демонструє перспективи розвитку схемотехніки реле напруги. Автором проілюстровані електричні схеми, детально описаний алгоритм їх ро-боти. Зроблене узагальнення та висновок про складові функціональних схем реле контролю напруги для захисту побутових споживачів.

This paper pays attention to a circuit design solutions of single-phase voltage control relays for protection of household consumers of electrical energy from unacceptable voltage deviations within power supply network using the examples of some manufacturers. An overview and description of electrical drawings of analog voltage control relays, based on comparators, and digital ones, as a modern version on the basis of microcontrollers, are carried. The conducted overview and analysis systematizes information on the design, technical and functional features of the electrical circuits and components of the mentioned relays and demonstrates the prospects for development of voltage relay circuitry. The electrical drawings have been illustrated by the author, and the algorithm of their operation is described in detail. A generalization and conclusion are made concerning the components of the functional circuits in the voltage control relay for protection of household consumers.
An analysis of circuit design solutions of single-phase voltage control relays for household consumers
Keywords: однофазне реле контролю напруги; електропобутова техніка; захист електричних мереж; перенапруга; недостатня напруга; коливання напруги в електричній мережі; single phase voltage control relay; household appliances; protection of electrical networks; overvoltage; undervoltage; voltage fluctuations within electrical network