Практика застосування соціальної відповідальності бізнесу та соціального бізнес аналізу - Юр'єва, Ірина Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Аналіз необхідності застосування соціальної відповідальності бізнесу (CSR) та соціальний бізнес аналіз (SBA) є важливим інструментом для бізнесу, який дозволяє йому діяти більш відповідально та сприяти сталому розвитку суспільства. Враховуючи практичну потребу у впровадженні системи соціальної відповідальності, наявності на підприємстві передбачає актуальність аналізу необхідності застосування соціальної відповідальності бізнесу (CSR) та соціального бізнес аналізу в організаціях. Соціальна відповідальність бізнесу (CSR) та соціальний бізнес аналіз (SBA) є актуальними темами в сучасному світі з наступних причин: зростаюча увага до соціальної відповідальності бізнесу. У суспільстві зростає увага до соціальної відповідальності бізнесу. Споживачі, інвестори та працівники все більше очікують від бізнесу відповідальної поведінки. Необхідність застосування соціальної відповідальності бізнесу (CSR) передбачає, що бізнес повинен діяти не лише в інтересах своїх акціонерів, а й у інтересах суспільства в цілому. В статті наведено сучасне визначення соціальної відповідальності бізнесу. Досліджено досвід впровадження методики дуального підходу використання соціальної відповідальності (CSR) та соціального бізнес аналізу (SBA) в сучасній організації. Проаналізовано сучасні провідні підприємства, які поєднують у собі сучасні методи та підходи, що виокремлюють елементи соціального управління підприємством, соціальної відповідальності та соціального бізнес аналізу. Надано існуючі підходи до оцінки необхідність застосування SBA та CSR.

The analysis of the need to apply social responsibility of business (CSR) and social business analysis (SBA) is an important tool for business that allows it to act more responsibly and contribute to the sustainable development of society. Given the practical need to implement a system of social responsibility, the relevance of analyzing the need to apply corporate social responsibility (CSR) and social business analysis in organizations is imperative. Social responsibility of business (CSR) and social business analysis (SBA) are relevant topics in the modern world for the following reasons: growing attention to social responsibility of business. Society is increasingly paying attention to the social responsibility of business. Consumers, investors and employees increasingly expect businesses to behave responsibly. The need to apply social responsibility of business (CSR) implies that business should act not only in the interests of its shareholders, but also in the interests of society as a whole. The article provides a modern definition of social responsibility of business. The experience of implementing the methodology of the dual approach of using social responsibility (CSR) and social business analysis (SBA) in a modern organization is studied. The modern leading enterprises that combine modern methods and approaches that allocate elements of social management of enterprise, social responsibility and social business analysis are analyzed. The existing approaches to assessing the need for SBA and CSR are presented.
Practice of applying corporate social responsibility and social business analysis
Keywords: відповідальність; соціальна організація; методика; потреба; система; соціальний бізнес аналіз; управління; ефективність; responsibility; social organization; methodology; need; system; social business analysis; management; efficiency