Реалізація базових методів та моделей захищеності бойових машин легкої категорії за масою від кінетичних боєприпасів - Шаталов, Олег Євгенійович; Дудар, Євген Євгенович; Васильєв, Антон Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Захищеність бойових машин легкої категорії за масою від ураження кінетичними боєприпасами сформована як комплексна задача визначення закономірностей впливу проектних инників, характеристик засобів ураження та умов бойового застосування на здатність протистояти стрілецькій зброї та малокаліберним автоматичним гарматам. Розроблено параметризовані моделі бронекорпусів бойових машин легкої категорії за масою, які розташовані на території, яка теж параметризована. Як параметри враховані також калібр озброєння та тип боєприпасів, що взаємодіють із елементами бронекорпусу. На цій основі здійснено побудову тривимірних тактичних діаграм бронестійкості. Визначені характерні впливи різних параметрів на форму та розміри зони, з якої можливе ураження бойових машин легкої категорії за масою. Це дає можливість обґрунтувати проектні параметри захисних елементів цих машин за критерієм захищеності від дії кінетичних боєприпасів. Крім того, це створює основу для розробки тактичних прийомів з метою мінімізації ймовірності їх ураження із урахуванням умов бойових дій, у т.ч. – рельєфу місцевості.

The protection of light mass combat vehicles from kinetic ammunition is formed as a complex task of de termining the patterns of influence of design factors, characteristics of damage means and conditions of combat use on the ability to withstand small arms and low caliber automatic guns. Parameterized armored hulls models of light mass armored vehicles, which are located on the territory, which is also parameterized, has been developed. The weapon caliber and the type of ammunition are also taken into account as parameters that interact with armored hull elements.On this basis, the construction of three-dimensional tactical diagrams of armor-resistant is built. Char acteristic influences of various parameters are determined on zone’s shape and size, from which the damage of light mass combat vehicles is possible. This gives an opportunity to substantiate the design parameters of the protective elements of these machines by the criterion of protection against the action of kinetic ammunition. In addition, the basis has created for the development of tactical techniques in order to minimize the likelihood of their destruction, taking into account the conditions of combat operations,including terrain.
Realization of basic methods and models of protection for light mass category combat vehicles from kinetic ammunition
Keywords: бронезахищеність; швидкість пробиття; тактична діаграма; armored protection; breakthrough speed; tactical diagram