Економіка та організація торгівлі: мотивація персоналу як фактор підвищення ефективності торгівельного підприємства в умовах інформаційного суспільства - Мащенко, Марина Анатоліївна (The University of Technology in Katowice Press, 2025)
У статті досліджено роль мотивації персоналу як ключового фактора підвищення ефективності торговельного підприємства в умовах інформаційного суспільства. Розглянуто сучасні підходи до матеріального та нематеріального стимулювання працівників, їхній вплив на продуктивність, лояльність та якість обслуговування клієнтів. Проаналізовано впровадження цифрових технологій у систему мотивації, зокрема використання гейміфікації, електронних систем заохочень і гнучких форм оплати праці. Визначено основні виклики та перспективи удосконалення мотиваційних механізмів у сфері торгівлі. The article explores the role of employee motivation as a key factor in enhancing the efficiency of a trading enterprise in the information society. Modern approaches to both material and nonmaterial incentives are examined, along with their impact on productivity, employee loyalty, and customer service quality. The implementation of digital technologies in motivation systems is analyzed, including gamification, electronic reward systems, and flexible wage structures. The main challenges and prospects for improving motivational mechanisms in the trade sector are identified.
Economy and trade organization: employee motivation as a factor in increasing the efficiency of a trading enterprise in the information society
Keywords: мотивація персоналу; матеріальне стимулювання; ефективність підприємства; інформаційне суспільство; цифрові технології; управління персоналом; employee motivation; material incentives; enterprise efficiency; information society; digital technologies; personnel management