Використання моделі вагона зі змінним кутом нахилу при вирішенні задачі оптимального керування електрорухомим складом - Черв'яков, С. Ю.; Любарський, Борис Григорович (НТУ "ХПІ", 2014)
На поточний момент при розробці нових електрорухомих складів та при моделюванні їх руху виникає питання щодо збільшення середньої швидкості руху та доцільності використання вагонів зі змінним кутом нахилу. В роботі розглядається застосування нахиляємих вагонів для зменшення поперечного прискорення, що зазнає кузов вагона при проходженні кривої. Встановлено, що застосування подібних механізмів дозволяє значно підвищити допустиму швидкість проходження кривої при зменшенні поперечного прискорення, що зазнає кузов. Проведено моделювання руху потягу на ділянці колії в кривих при застосуванні активних засобів нахилу. Рекомендовано застосовувати вагони з активною зміною кута нахилу з обмеженням від 4°.

Nowadays the development of new electric rolling stock (ERS) and motion modeling raises the question of increasing the average stock speed and feasibility of using tilting trains. In this paper we use tilting cars to reduce the lateral acceleration of the carbody of a train that is passing a curve. Using such systems lets us to increase significantly the allowed speed in a curve while decreasing the lateral acceleration experienced by the carbody. The simulation of an active tilting train on a track with curves is provided. We recommend using the tilting cars with a tilt restriction starting from 4°.
Tilting train model in the problem of optimal train control
Keywords: вагон зі змінним кутом нахилу; поперечне прискорення; проходження кривих; активний нахил кузова; пасивний нахил кузова; залізничний транспорт; lateral acceleration; passing curves; active carbody tilt; passive carbody tilt; tilting train