Наукові школи в галузі хімії та хімічної технології в 30-40-х роках ХХ століття - Кузнєцов, П. В. (НТУ "ХПІ", 2007)
Наведено аналіз діяльності найбільш відомих наукових шкіл радянських хіміків, дослідження яких одержали розвиток у передвоєнний період. Показано, що вчені здатні були вирішувати актуальні питання, які виникали в перший період соціалістичного будівництва. Установлено, що для такої величезної країни, як СРСР, цих сил учених хіміків було недостатньо, особливо в умовах реалізації планів та задач хімізації народного господарства.

The present paper brought analysis to activity of the most known soviet chemist’s scientific schools, study of which got the development at pre-war period. It is shown that scientist were capable to solve the actual questions, which appeared at the first period of socialism building. It is found out that for such enormous country, as USSR, this power of chemist scientist was not enough, in condition of the realization plan and problems chemitisation public facilities particularly.
Keywords: промислова хімія; хімічні дослідження; вчені; винаходи; хіміки-органіки; фізико-хіміки; біохімія