Дослідження механізму гідратації вапна під впливом розчинів електролітів - Кисельова, С. О. (НТУ "ХПІ", 2014)
У статті досліджуються особливості процесів гідратації модифікованого вапна в системі CaO – H₂O. З метою встановлення механізмів дії розчинів електролітів на особливості процесів гідратації вапна досліджено вплив на параметри гасіння вапна електролітів з різною природою катіонної та аніонної складових. Аналіз результатів досліджень виконано на підставі уявлень про процеси, які відбуваються в колоїдних системах. Запропоновано хімізм реакцій, які відбуваються в системі. Встановлено механізм дії електролітів на процеси гідратації вапна. Визначено, що на їх кінетику впливає зміна рН дисперсійного середовища, яка обумовлена введенням до системи розчинів електролітів та супроводжується утворенням нових сполук при взаємодії вапна з водою. Також на процес гідратації вапна впливають розчинність новоутворених сполук та коагулююча дія іонів, що складають молекулу електроліту.
Keywords: система колоїдна; температура; гасіння; коагуляція