Психічні наслідки бойової травми учасників військових конфліктів - Антонова, Вікторія; Підбуцька, Ніна Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Стаття присвячена психічним станам учасників військових конфліктів, які за період своєї служби отримали психічну бойову травму або мають її ознаки. Постійне перебування в зоні бойових дій негативно впливає на людину та спричиняє виникнення депресії, гострої бойової травми, дезадаптації, тощо. В публікації розглянуто дослідження бойового стресу, вплив травматичної події, посттравматичного стресового розладу, який пов’язаний із бойовими діями. Саме тому ми знайшли актуальним, дослідити наслідки бойової психічної травми та розлади, які є похідними від неї. Дослідження відбувалось із діючими військовослужбовцями, які проходять військову службу на Донецькому напрямку.

The article is dedicated to military personnel who, during their service, received mental combat trauma or have signs of it. Constant stay in a combat zone has a negative effect on a person and causes depression, acute combat trauma, maladjustment, etc. The work includes the study of combat stress, the impact of a traumatic event, PTSD, which is associated with combat actions. That is why we found it relevant to study the psychology of combat mental trauma and the disorders that are derived from it. The work was carried out with active servicemen who are doing military service in the Donetsk region.
Psychology of combat mental trauma
Keywords: військовослужбовці; бойова психічна травма; ПТСР; травматична подія; стрес; ПТСЗ; military personnel; combat mental trauma; PTSD; traumatic event; stress; PTSD