Механізм державного регулювання взаємовідносин суб'єктів електроенергетичного ринку - Колєсніченко, Анастасія Сергіївна (Ужгородський національний університет, 2014)
Розроблено інтегрований механізм державного регулювання відносин між суб’єктами ринку електричної енергії, який базується на гармонізації економічних інтересів держави шляхом забезпечення ефективності функціонування електроенергетичного ринку та інтересів його суб’єктів, враховує специфіку їх роботи. Обґрунтовано системний підхід до формування механізму державного регулювання, який складається з сукупності комбінацій методів, критеріїв, інструментів, процедур. Доведено, що встановлення взаємозв’язків між певними параметрами й взаємообумовленими складовими механізму регулювання сприяє забезпеченню більш ефективної адаптації до змін зовнішнього й внутрішнього середовища. Визначено, що ключовим завданням побудови інтегрованого механізму державного регулювання взаємовідносин суб’єктів електроенергетичного ринку є забезпечення оптимального співвідношення між розглянутими змінними, модифікація й удосконалення пропорції між якими сприятиме створенню великої розмаїтості станів і варіантів формування системи для досягнення поставленої мети.
Keywords: електроенергія; безпека енергетична; ефективність; вплив