Внесок В. П. Борзунова у розвиток безперервного лиття та булатництво - Журило, Дмитро Юрійович (Громадська наукова організація "Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління", 2022)
У статті розглянуто основні наукові та технічні досягнення металурга та ливарника Володимира Петровича Борзунова. У роботі наведено деякі біографічні дані вченого та педагога, основні напрямки проведених ним досліджень, причини застосування безперервних машин, отримані при цьому результати. Наведено причини, з яких інженер-металург залишив виробничу діяльність та звернувся до науково-педагогічної діяльності. Матеріали статті пояснюють причини розвитку способу безперервного лиття, описують різні напрями наукової діяльності Українського науково-дослідного інституту металів, причини згортання діяльності з впровадження машин безперервного лиття у промисловість. У статті пояснюються причини суттєвого зменшення наукової діяльності співробітників Українського науково-дослідного інституту металів, наводяться відомості, чому найактивніші та титуловані працівники УкрНДІМету вимушені були перейти на роботу до численних вишів міста Харкова, та стали керівниками кафедр та лабораторії. Пояснено основні проблеми отримання булатів та виробів з них в наш час, та визначено, які причини спонукали Володимира Петровича Борзунова до проведення досліджень у даному напрямку, та наведено отримані ним результати. Результати наукової діяльності вченого та педагога включають понад 350 авторських свідоцтв та патентів, понад 50 статей у науково-технічних часописах та тез. Методологічну основу дослідження склали загальнонаукові, міждисциплінарні та спеціальні історичні методи дослідження. Історіографічним та джерелознавчим аналізом виявлено, що у них не приділено належної уваги діяльності чималої кількості видатних науковців, особливо їхньої винахідницької діяльності. Таким чином, в історію науки і техніки Володимир Петрович Борзунов увійшов, як відомий учений, автор фундаментальних розробок та класичних книг з дослідження булатних сталей, один з авторів нового напрямку гарячої обробки металів (неперервного лиття) у чорної та кольорової металургії. Праці видатного винахідника та педагога не втратили свого значення і сьогодні.

The article examines the main scientific and technical achievements of the metallurgist and foundry Volodymyr Petrovych Borzunov. The work provides some biographical data of the scientist and teacher, the main directions of his research, the reasons for using continuous machines, and the results obtained. The reasons why the metallurgical engineer left the production activity and turned to scientific and pedagogical activities are given. The materials of the article explain the reasons for the development of the continuous casting method, describe various areas of scientific activity of the Ukrainian Research Institute of Metals, the reasons for the collapse of the activities of the introduction of continuous casting machines in industry. The article explains the reasons for the significant decrease in the scientific activity of the employees of the Ukrainian Research Institute of Metals, provides information why the most active and titled employees of UkrNDIMet were forced to go to work at numerous universities in the city of Kharkov, and became heads of departments and laboratories. The main problems of obtaining damask and products from them in our time are explained, and the reasons that motivated Volodymyr Petrovych Borzunov to conduct research in this direction are determined, and the results obtained by him are given. The results of scientific activity of the scientist and teacher include more than 350 author's certificates and patents, more than 50 articles in scientific and technical journals and theses.The methodological basis of the research was made up of general scientific, interdisciplinary and special historical research methods. Historiographical and source analysis revealed that they did not pay due attention to the activities of a considerable number of outstanding scientists, especially their inventive activities. Thus, Volodymyr Petrovych Borzunov entered the history of science and technology as a famous scientist, author of fundamental developments and classic books on the study of steels, one of the authors of the new direction of hot processing of metals (continuous casting) in ferrous and non-ferrous metallurgy. The works of the outstanding inventor and teacher have not lost their significance even today.
V.P. Borzunov’s contribution in the development of continuous casting and bulat work
Keywords: безперервне лиття; булат; УкрНДІМет; патенти; авторські свідоцтва; ливарництво; continuous casting; damask; UkrNDIMet; patent; author's certificate; foundry