Чисельне моделювання просторового потоку в підводі осьової поворотно-лопатевої гідротурбіни - Крупа, Євгеній Сергійович (НТУ "ХПІ", 2017)
Проведено чисельний експеримент, за допомогою програмного комплексу OpenFOAM для трьох модифікацій підводу осьової поворотно-лопатевої турбіни ПЛ20. В результаті проведення чисельного дослідження потоку отримано і проаналізовано поля швидкостей в характерних перетинах підводу гідротурбіни ПЛ20, епюри розподілу швидкостей вздовж перетинів колон статора , значення гідравлічних втрат енергії у підводі. На основі даного аналізу було вибрано варіант підводу з мінімальними втратами та найкращою картиною течії в проточній частині.

A numerical experiment was carried out using the OpenFOAM software package for three modifications of the approach of the Kaplan turbine PL20. As a result of the numerical investigation of the flow, the velocity fields were obtained and analyzed in the characteristic sections of the supply of the Kaplan turbine PL20, the velocity distribution diagrams along the sections of the stator columns, the value of the hydraulic losses of energy in the supply. Сумарні втрати в спіральній камері зі статором обчислювалися як різниця повної енергії на вході в спіраль і виході зі статора, поділена на напір.Based on this analysis, the best approach was chosen with minimal losses and the best flow pattern in the flow section.
Numerical simulation of the spatial flow in the approach of the Kaplan turbine
Keywords: проточна частина; спіральна камера; статор; втрати енергії; hydraulic turbine; flow part; spiral casing; stay vanes; energy loss; numerical modelling