Земське самоврядування (за реформою 1864 р.) як крок на шляху формування громадянського суспільства в Російській імперії ІІ пол. ХІХ ст. - Бакуменко, О. О. (НТУ "ХПІ", 2010)
У статті проаналізовано якісні відмінності органів місцевого самоврядування Російської імперії до й після Земської реформи 1864 р. Виділено основні риси органів земського самоврядування, що дозволяють уважати їх структурними елементами системи громадянського суспільства. Зроблено висновки щодо впливу земського самоврядування на розвиток інших форм суспільної самодіяльності.

The main peculiarities of the organs of self-government of the Russian Empire before and after zemstvoʼs reform by 1864 are analyzed in this article. The main features of zemstvoʼs self-government, as structure elements of the system of civil society are determined. The conclusion about the influence of zemstvoʼs self-government on development of other forms of public activity is made.
Zemstvo self-government (by reform 1864) as a step on the way of forming civil society in the Russian Empire in the second half of the XIX century
Keywords: органи місцевого самоврядування; система; елементи структурні; самодіяльність суспільна; розвиток; форми