Historical development of the corporate social responsibility concept - Brin, P. V.; Nehme, M. N. (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2019)
The concept of Corporate Social Responsibility (CSR) has evolved considerably for the last 50 years. The multiplicity of historical reviews and confusion mentioning some of events and neglecting other events have led dispersion of models and theories related to CSR. Through this article, a new investigation has been made toward the most notable academic and practical events that affect the development of CSR. A comprehensive literature review method has fragmented the academic evolution of the CSR concept depending on milestones-basis. It has been proved through this article that some valuable political and sociable milestones have affected CSR context development. Analyzing the historical development perspectives of CSR have showed the relationship between CSR theories and between the implementation process of CSR by an enterprise. It has been proved that there is a clear relation between the development of CSR theories and the adaptation of CSR practices by international communities and international companies.

Сьогодні інтерес до соціальної відповідальності бізнесу стрімко зростає. У широкому розумінні соціальна відповідальність бізнесу означає здатність підприємства приносити вигоду не тільки собі, а й забезпечувати сталий соціальний розвиток суспільства. Соціальна відповідальність достатньо широке поняття, яке включає в себе такі сфери, як екологія та соціальна справедливість. Концепція корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) суттєво змінилася за останні п’ятдесят років. Більшість історичних оглядів в академічній літературі ділять історичний розвиток концепції КСВ відповідно до часової шкали, чому і присвячено дане дослідження. В даній статті авторами було проведено оригінальне дослідження найбільш помітних наукових і практичних подій, які впливають на розвиток КСВ у світовому масштабі. Аналіз історичних тенденцій розвитку КСВ показав чіткий взаємозв'язок між теоріями КСВ і процесом впровадження КСВ керівництвом підприємств. У даній статті авторами показано, існування чіткого взаємозв'язку між розвитком теорій КСВ і використанням підходів КСВ міжнародними співтовариствами та міжнародними компаніями. Історичний огляд етапів розвитку КСВ був спрямований на те, щоб допомогти особам, які приймають рішення, зрозуміти зміст КСВ і переконати їх у тому, що теорії реалізації КСВ не обмежені соціальними і екологічними вигодами для суспільства у цілому, але також вони мають стратегічні переваги для самої компанії, а саме: зміцнення конкурентоспроможності, забезпечення стандартів якості та підвищення репутації компанії. В результаті дослідження стає зрозумілим, що міжнародне співтовариство у співпраці з міжнародними установами, які займаються розробкою стандартів якості для КСВ, прагнуть перетворити концепцію корпоративної соціальної відповідальності з факультативної концепції в обов'язковий принцип функціонування усіх підприємств незалежно від форми власності. Перетворення корпоративної соціальної відповідальності в обов'язковий принцип обмежить жадібність бізнесменів, обмежить ризики і забезпечить майбутнє для наступних поколінь.
Історичний розвиток концепції корпоративної соціальної відповідальності
Keywords: corporate social responsibility; modern historical review; milestone basis; economic theories; business development; корпоративна соціальна відповідальність; сучасний історичний огляд; етапна основа; економічні теорії; розвиток бізнесу