Співвідношення понять "керівництво" та "лідерство" в управлінні сучасною організацією - Дєгтяр, Андрій; Бублій, Максим (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Досліджено співвідношення понять «керівництво» та «лідерство» в управлінні сучасною організацією. Визначено, що мікрорівень управління забезпечують такі характеристики суб’єкт-об’єктної управлінської взаємодії, як керівництво і лідерство. Керівництво і лідерство є продуктами внутрішньо організаційної діяльності, що надають управлінню характеристики ефективності та якості в контексті надаваних послуг. З’ясовано, що керівництво і лідерство в системі організаційних взаємодій можуть доповнювати один одного або навіть один в одного трансформуватися. Традиційно в стабільних організаційних формах керівник є в той же час і лідером. Багато в чому це обумовлено тим, що сам статус керівника дає його носію перевагу над іншими співробітниками щодо лідерських позицій. Доведено, що керівництво, лідерство та лідерське управління, як компіляція обох соціальних ресурсів в системі організаційних взаємодій у прикладному відношенні є важливими атрибутами для реалізації процесу управління, які в даний час є необхідною умовою професіоналізму сучасного керівника.

Тhe article examines the relationship between the concepts of «guidance» and «leadership» in the management of a modern organization. It is determined that the micro-level of management is provided by such characteristics of subject-object management interaction as guidance and leadership. Guidance and leadership are products of internal organizational activity that provide management with performance and quality characteristics in the context of services provided. It was found out that guidance and leadership in the system of organizational interactions can complement each other or even transform into each other. Traditionally, in stable organizational forms, the manager is also a leader. This is largely due to the fact that the very status of a manager gives its bearer an advantage over other employees in terms of leadership positions. It is proved that guidance, leadership and leadership management, as a compilation of both social resources in the system of organizational interactions in Applied terms are important attributes for the implementation of the management process, which are currently a necessary condition for the professionalism of a modern manager.
Correlation between the concepts of "guidance" and "leadership" in the management of a modern organization
Keywords: організаційна культура; управлінське лідерство; потенціал управлінського лідерства; управлінські взаємодії; organizational culture; managerial leadership; potential of managerial leadership; managerial interactions